Productie-detail

Jop gaat naar de crèche

Jop gaat naar de crèche

Boek VANAF 2 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
2 waarderingen

Jop gaat naar de crèche. In dit voorleesboek lees je wat hij op een dag meemaakt, samen met zijn vriendjes Piep de muis, Nellie nijlpaard, Slurf de olifant, Wol het schaap en Rap de haas.

Esther Naalden. Esther Naalden. Veltman Uitgevers. Prentenboek. ?9,95. 9789048302932. 28. 2010.

Beschrijving inhoud

Jop gaat naar de crèche. In dit voorleesboek lees je wat hij op een dag meemaakt, samen met zijn vriendjes Piep de muis, Nellie nijlpaard, Slurf de olifant, Wol het schaap en Rap de haas. Samen spelen, eten, drinken, zingen, buiten spelen, slapen en een spelletje doen. Aan het eind van de dag komt de mama van Jop hem weer ophalen en zegt hij zijn vriendjes gedag.

Het boek (groot vierkant formaat) heeft een stevige, gladde, geplastificeerde omslag, met een gewatteerde vulling. Voorop staat een grote afbeelding van Jop met op de achtergrond de crèche. Op de binnenkant van het kaft staat de tekst (met afbeeldingen) van het lied “Hoofd, schouders, knie en teen”. De pagina’s zijn van papier. Op de linkerpagina staat steeds een deel van het verhaal. De tekst (van vier regels per keer) is afgedrukt op een witte achtergrond, aangevuld met een kleinere illustratie. Het verhaaltje in het boek is op rijm. Ieder deel beschrijft een situatie van de dag. Op iedere rechterpagina staat een grote paginavullende illustratie in kleur. Op de illustraties staan de karakters van het boek en/of een voorwerp centraal. De illustraties bevatten dikke lijnen en weinig details. Zij kenmerken zich door de primaire kleuren rood, geel, blauw en groen. De illustraties laten zien wat Jop en zijn vriendjes aan het doen zijn. Zij maken beeldend wat er in de tekst staat. Ook voegen zij nieuwe informatie aan het verhaal toe. Bijvoorbeeld dat Piep de muis en Wol het schaap moeten lachen als Jop iets doet wat eigenlijk niet hoort (een knijper in het oor van zijn moeder hangen). In het boek zelf staan ook (bekende) crècheliedjes, zoals “Smakelijk eten, smakelijk drinken” of “In de maneschijn…”. Bij dit laatste liedje staan ook de erbij horende gebaren afgebeeld. Het spelletje dat Jop op het eind van het boek doet leert kinderen de kleuren rood, geel en blauw.

Leeftijdsadvies

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf twee jaar. Kinderen die een kinderdagverblijf bezoeken zullen de verschillende dagdelen van een crèche in dit boek in dit boek herkennen. Chronologisch wordt steeds een stukje van een dag op de crèche beschreven. Van afscheid nemen, samen spelen, eten, drinken, slapen tot weer naar huis gaan. De korte zinnen en het eenvoudige taalgebruik maken dat tweejarigen het verhaal goed kunnen volgen. Het boek kan kinderen die naar een crèche gaan natuurlijk ook voorbereiden op de structuur van een crèchedag. Het leert een kind dat het afscheid van zijn ouder(s) neemt en later weer opgehaald wordt. Op het eind van het boek wordt het nog even extra spannend als het Jop niet lukt iets roods te vinden voor bij zijn rode knijper. Tweejarigen vinden het prettig dat deze spanning niet te lang duurt en eindigt in een grappige situatie. De illustraties maken dit alles voor kinderen extra beeldend.

Jullie mening

Meer van Jop

App 2-6 JR

Jop's Sinterklaas Puzzels

Jop's Sinterklaas Puzzels

Jop's Sinterklaas Puzzels

Meer weten...

App 4+ JR

Jop gaat naar school

Jop gaat naar school

Jop gaat naar school

Meer weten...

App 3+ JR

Jop gaat eten

Jop gaat eten

Jop gaat eten

Meer weten...

Ook leuk

TV & Film 2+ JR

De Tumblies

De Tumblies

De Tumblies

Meer weten...

Boek 2-4 JR

Muis is jarig

Muis is jarig

Muis is jarig

Meer weten...

Boek 2+ JR

Barbapapa Funboek

Barbapapa Funboek

Barbapapa Funboek

Meer weten...