Productie-detail

Jop en Sinterklaas

Jop en Sinterklaas

Boek VANAF 3 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
8 waarderingen

Sinterklaas komt weer in het land en Jop wil graag met hem knuffelen

Esther Naalden. Esther Naalden. Veltman Uitgevers. Prentenboek. ?4,95. 9789048305018. 28. 2008.

Beschrijving inhoud

Sinterklaas komt weer in het land en Jop wil graag met hem knuffelen. Maar wat is dat, als Sint aankomt, stapt hij op zijn paard en rijdt snel weg. Jop schrijft een brief aan Sinterklaas en vertelt hem over zijn wens. Dan krijgt hij, iedere keer als hij zijn schoen zet, een cadeautje waarmee hij zijn beer beetje bij beetje kan verkleden tot Sinterklaas. Een mijtertje, een mantel, een witte baard en een staf. Dan is het sinterklaasje af en kan Jop iedere nacht met zijn Sint knuffelen.

Het boek (klein vierkant formaat)heeft een stevige, gladde, geplastificeerde omslag, met een zachte gewatteerde vulling. Voorop staat een afbeelding van Jop met Sinterklaas. Op de binnenkant van het kaft staan de afbeeldingen van Sinterklaas en zijn pietjes. Zo is er een plaatje van de knutselpiet, de inpakpiet en de snurkpiet. De pagina’s zijn van papier. Op de linkerpagina staat steeds een deel van het verhaal. De tekst (van vier regels per keer) heeft een witte achtergrond, aangevuld met een kleinere illustratie. Het verhaaltje in het boek is op rijm. Iedere pagina beschrijft steeds een deel van het verhaal, toewerkend naar de afloop. Op iedere rechterpagina staat een paginavullende illustratie. Op de illustraties staan de karakters van het boek en/of een voorwerp centraal. De illustraties bevatten dikke lijnen en weinig details. Zij kenmerken zich door de primaire kleuren rood, geel, blauw en groen.  De illustraties laten zien wat er in de tekst op de witte linkerpagina verteld wordt. Zo verandert de beer op de afbeeldingen steeds meer in Sinterklaas. Ook staan in het boek meerdere, bekende sinterklaasliedjes, zoals “Zie ginds komt de stoomboot” of “Sinterklaasje bonne, bonne, bonne”.

Leeftijdsadvies

Dit (Sinterklaas)boek is geschikt voor kinderen vanaf drie jaar. Zij zijn in staat om verhalen met een eenvoudige, chronologische, structuur te begrijpen. Ze herkennen zich in Jop omdat hij, ook al is hij een giraffe, zich gedraagt als een klein mens. Ook begrijpen ze dat Jop, iedere keer als hij een pakje in zijn schoen vindt, zijn beer steeds meer in een sinterklaasje kan veranderen. Verder spreekt het feit dat de situaties zich in het boek steeds weer herhalen ze aan. Kinderen van drie jaar kunnen zich ook goed inleven in de emoties van Jop: de vreugde dat Sinterklaas komt, de teleurstelling dat hij snel weg rijdt en de blijdschap als Jop uiteindelijk toch met zijn eigen (Sinterklaas)beer kan knuffelen. Ze vinden het dan ook leuk dat Jop in het boek een oplossing voor zijn probleem weet te bedenken. Bijvoorbeeld dat Jop bedenkt dat hij wel een brief naar Sinterklaas kan schrijven met daarin zijn wens. Dat het boek op het eind eindigt met Jop, liggend met beer, in zijn lekker warme bed, sluit aan bij de behoefte aan veiligheid en geborgenheid van deze jonge kinderen.

Sinterklaas Special

Wil je weten welke Sinterklaas tv-programma's, -films, -games of -websites nog meer geschikt zijn voor je kind? Klik hier en lees dit op de speciale Sinterklaas-pagina.

Jullie mening

Meer van Jop

App 2-6 JR

Jop's Sinterklaas Puzzels

Jop's Sinterklaas Puzzels

Jop's Sinterklaas Puzzels

Meer weten...

App 4+ JR

Jop gaat naar school

Jop gaat naar school

Jop gaat naar school

Meer weten...

Boek 2+ JR

Jop gaat naar de crèche

Jop gaat naar de crèche

Jop gaat naar de crèche

Meer weten...

Ook leuk

TV & Film 3+ JR

Thomas de Stoomlocomotief

Thomas de Stoomlocomotief

Thomas de Stoomlocomotief

Meer weten...

TV & Film 3+ JR

Piet Piraat

Piet Piraat

Piet Piraat

Meer weten...

TV & Film 3+ JR

Zoostraat 64

Zoostraat 64

Zoostraat 64

Meer weten...