Productie-detail

Jokie in Oostenrijk

Jokie in Oostenrijk

Boek VANAF 3 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
4 waarderingen

Reizen is een feestje. Ga je mee op reis door Oostenrijk samen met Jokie en het vogeltje Jet?

Big Balloon Publishers/Efteling. Prentenboek. €4,95. 9789047802693. 24. 2011.

Beschrijving inhoud

Reizen is een feestje. Ga je mee op reis door Oostenrijk samen met Jokie en het vogeltje Jet? Jokie, een figuurtje van De Efteling, laat je allemaal typisch Oostenrijkse dingen zien. Zoals wintersport, apfelstruder, accordeonmuziek en Edelweiss. Onderweg gebeurt er van alles. Bijvoorbeeld dat Jokie veel te snel naar beneden skiet. Op het einde van het boek staat hoe je in het Duits gedag zegt: Tschuss! 

Dit kleine, vierkante boekje, met kartonnen omslag, heeft op iedere pagina een illustratie staan. De linker- en de rechterpagina vormen samen een afbeelding, waardoor een panoramisch effect ontstaat. De illustraties zijn kleurrijk met details, op een witte achtergrond. Op iedere afbeelding zie je het fantasiefiguurtje Jokie tussen een typisch Oostenrijkse setting. Zo zie je veel bergen met sneeuw, maar ook jodelende meisjes in een Oostenrijks kostuum.  Overeenkomst tussen Jokie en de overige personages is dat iedereen een grote ronde rode neus heeft. Onderaan de pagina’s staat de tekst van het verhaal. De tekst bevat meestal twee regels per pagina. De zinnen zijn kort, eenvoudig en soms ook informatief van aard. Een enkele keer wordt de lezer met een vraag bij het verhaal betrokken. De verschillende zinnen vormen samen de reis van Jokie door Oostenrijk. Steeds is er een wisselende locatie.

Leeftijdsadvies

Het boekje is geschikt voor kinderen vanaf drie jaar. Het heeft een klein formaat, een bekend fantasiefiguurtje, prenten met felle kleuren en per pagina een paar regels tekst. Ook verloopt het verhaal chronologisch en speelt het zich voornamelijk op 1 plek af (in de sneeuw in de bergen). Soms bevat een zin wel een moeilijk woord of begrip zoals “Oostenrijker” of “jodelen”. Andere moeilijke woorden worden uitgelegd, zoals apfelstrudel, Edelweissen en ski’s. Vraag is wel of het onderwerp ‘Oostenrijk’ kinderen van drie  voldoende aanspreekt. Kinderen van drie  zijn meer met hun eigen wereld (thuis, school) bezig, dan met andere landen. Beschrijvingen van andere landen zijn voor hen vaak nog te abstract, omdat zij er zich onvoldoende een beeld van kunnen vormen, afgezet tegen hun eigen leefwereld. Kinderen vanaf een jaar of zes gaan zich pas echt voor andere landen en culturen interesseren. Driejarigen zullen zich dus  vooral aangetrokken voelen tot de kleinere, spannende gebeurtenissen in het boek: een sneeuwbal in het gezicht van Jokie of Jokie die te snel naar beneden skiet.

Jullie mening

Meer van Jokie

TV & Film 2+ JR

Jokie

Jokie

Boek 3+ JR

Jokie in Nederland

Jokie in Nederland

Jokie in Nederland

Meer weten...

Boek 3+ JR

Jokie in Italië

Jokie in Italië

Jokie in Italië

Meer weten...

Ook leuk

App 3+ JR

Pim en Pom Dansfeest

Pim en Pom Dansfeest

Pim en Pom Dansfeest

Meer weten...

Boek 3+ JR

Takkie

Takkie

Takkie

Meer weten...

App 3+ JR

Jip en Janneke, Winkeltje Spelen

Jip en Janneke, Winkeltje Spelen

Jip en Janneke, Winkeltje Spelen

Meer weten...

Kleurplaten!

Kleur hier je favoriete televisiekarakter.
Start met kleuren