Productie-detail

Jokie in Nederland

Jokie in Nederland

Boek VANAF 3 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1 waarderingen

Reizen is een feestje. Ga je mee op reis door Nederland samen met Jokie en het vogeltje Jet?

Big Balloon Publishers/Efteling. Prentenboek. €4,95. 24. 2011.

Beschrijving inhoud

Reizen is een feestje. Ga je mee op reis door Nederland samen met Jokie en het vogeltje Jet? Jokie, een figuurtje van De Efteling, laat je allemaal typische Nederlandse dingen zien. Zoals koeien, klompen, fietsen, bloemen en kaas. Onderweg gebeurt er van alles. Bijvoorbeeld dat Jokie aan een wiek van een molen komt te hangen of een zoen krijgt van een Nederlands meisje. Op het einde van het boek staat hoe je in het Nederlands gedag zegt.

Dit kleine, vierkante boekje, met kartonnen omslag, heeft op iedere pagina een illustratie staan. De linker- en de rechterpagina vormen samen een afbeelding, waardoor een panoramisch effect ontstaat. De illustraties zijn kleurrijk met details, op een witte achtergrond. Op iedere afbeelding zie je het fantasiefiguurtje Jokie tussen een typisch Hollandse setting. Zo zijn het Nederlandse meisje en de kaasdragers gekleed in een Oudhollands kostuum. Ook heeft iedereen klompen aan. Overeenkomst tussen Jokie en de overige personages is dat iedereen een grote ronde rode neus heeft. Onderaan de pagina’s staat de tekst van het verhaal. De tekst bevat meestal twee regels per pagina. De zinnen zijn kort, eenvoudig en informatief van aard. Soms wordt de lezer met een vraag bij het verhaal betrokken. De verschillende zinnen vormen samen de reis van Jokie door Nederland. Steeds is er een wisselende locatie. Per locatie wordt een gebeurtenis beschreven.

Leeftijdsadvies

Het boekje is, wat de illustraties betreft geschikt voor kinderen vanaf drie jaar.  Zij zullen zich aangetrokken voelen tot het bekende fantasiefiguurtje en de vrolijk ogende prenten met felle kleuren.  Het verhaal is voor hen echter nog te moeilijk. Het boekje maakt namelijk sprongen in de tijd (Jokie is steeds op een andere locatie, zonder dat dit altijd aangekondigd wordt). Kinderen vanaf vier jaar oud kunnen dit begrijpen. Ook bevatten de zinnen soms woorden of uitdrukkingen die voor kinderen onder de vier jaar nog te moeilijk zijn (“de polder”, ‘Nederlandse” of “kaas eten is minder vermoeiend dan kaas dragen”).  Ook voor kinderen van vier, vijf jaar zijn dit moeilijke begrippen. Je kunt ze echter wel aan hen uitleggen.  Vraag is daarbij wel of het onderwerp ‘Nederland’  deze kinderen  voldoende aanspreekt. Zij zijn meer met hun eigen wereld (thuis, school) bezig, dan met het land waarin ze wonen. ‘Nederland’ is voor hen vaak nog een te abstract begrip. Vierjarigen zullen zich dus vooral aangetrokken voelen tot de kleinere, spannende gebeurtenissen in het boek: Jokie die aan een wiek hangt en de melk van de koe die de verkeerde kant opspuit zodat het vogeltje nat gespoten wordt.

Jullie mening

Meer van Jokie

TV & Film 2+ JR

Jokie

Jokie

Boek 3+ JR

Jokie in Italië

Jokie in Italië

Jokie in Italië

Meer weten...

Boek 3+ JR

Jokie in Oostenrijk

Jokie in Oostenrijk

Jokie in Oostenrijk

Meer weten...

Ook leuk

TV & Film 3+ JR

Bamboeclub

Bamboeclub

Bamboeclub

Meer weten...

App 3+ JR

Labo Pebble Art

Labo Pebble Art

Labo Pebble Art

Meer weten...

Website 3+ JR

Kikkervriendjes

Kikkervriendjes

Kikkervriendjes

Meer weten...

Kleurplaten!

Kleur hier je favoriete televisiekarakter.
Start met kleuren