Productie-detail

Jokie in Italië

Jokie in Italië

Boek VANAF 3 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
3 waarderingen

Reizen is een feestje. Ga je mee op reis door Italië samen met Jokie en het vogeltje Jet?

Big Balloon Publishers/Efteling. Prentenboek. €4,95. 24. 2011.

Beschrijving inhoud

Reizen is een feestje. Ga je mee op reis door Italië samen met Jokie en het vogeltje Jet? Jokie, een figuurtje van De Efteling, laat je allemaal typisch Italiaanse dingen zien. Zoals een gondel, de scooter, de toren van Pisa en de pizza. Onderweg gebeurt er van alles. Bijvoorbeeld dat Jokie uit de gondel in het water valt en gered moet worden. Ook zit Jokie eerst verstopt en moet je hem zoeken. Op het einde van het boek staat hoe je in het Italiaans gedag zegt: Arrivederci! 

Dit kleine, vierkante boekje, met kartonnen omslag, heeft op iedere pagina een illustratie staan. De linker- en de rechterpagina vormen samen een afbeelding, waardoor een panoramisch effect ontstaat. De illustraties zijn kleurrijk met details, op een witte achtergrond. Op iedere afbeelding zie je het fantasiefiguurtje Jokie tussen een typisch Italiaanse setting. Zo zie je de heuvels van het landschap en beroemde Italiaanse gebouwen. Ook de Italianen in het boek herken je aan hun platte ronde hoedjes en rood met wit gestreepte truitjes. Overeenkomst tussen Jokie en de overige personages is dat iedereen een grote ronde rode neus heeft. Onderaan de pagina’s staat de tekst van het verhaal. De tekst bevat meestal twee regels per pagina. De zinnen zijn kort, eenvoudig en soms ook informatief van aard. Een enkele keer wordt de lezer met een vraag bij het verhaal betrokken. De verschillende zinnen vormen samen de reis van Jokie door Italië. Steeds is er een wisselende locatie. Per locatie wordt een gebeurtenis beschreven.

Leeftijdsadvies

Het boekje is, wat de illustraties betreft, geschikt voor kinderen vanaf drie jaar.  Zij zullen zich aangetrokken voelen tot het bekende fantasiefiguurtje en de vrolijk ogende prenten met felle kleuren.  Het verhaal is voor hen echter nog te moeilijk. Het boekje maakt namelijk sprongen in de tijd (Jokie is steeds op een andere locatie, zonder dat dit altijd aangekondigd wordt). Kinderen vanaf vier jaar oud kunnen dit begrijpen. Ook bevatten de zinnen soms woorden of uitdrukkingen die voor kinderen onder de vier jaar nog te moeilijk zijn (“balkunstenaar”, “opera zingen” of ‘een tripje met een gondel”).  Ook voor kinderen van vier, vijf jaar zijn dit moeilijke begrippen. Je kunt ze echter wel aan hen uitleggen.  Vraag is wel of het onderwerp ‘Italië’ kinderen vanaf vier jaar voldoende aanspreekt. Kinderen van vier zijn meer met hun eigen wereld (thuis, school) bezig, dan met andere landen. Beschrijvingen van andere landen zijn voor hen vaak nog te abstract omdat zij er zich onvoldoende een beeld van kunnen vormen, afgezet tegen hun eigen leefwereld.  Ook onderwerpen als Pisa, Venetië of het Colosseum zeggen hun nog niet veel. Kinderen vanaf een jaar of zes gaan zich pas echt voor andere landen en culturen interesseren. Vierjarigen zullen zich vooral aangetrokken voelen tot de kleinere, spannende gebeurtenissen in het boek: Jokie die in het water valt of per ongeluk pizzadeeg op het vogeltje gooit.

Jullie mening

Meer van Jokie

TV & Film 2+ JR

Jokie

Jokie

Boek 3+ JR

Jokie in Nederland

Jokie in Nederland

Jokie in Nederland

Meer weten...

Boek 3+ JR

Jokie in Oostenrijk

Jokie in Oostenrijk

Jokie in Oostenrijk

Meer weten...

Ook leuk

TV & Film 3+ JR

Ni Hao Kai-Lan

Ni Hao Kai-Lan

Ni Hao Kai-Lan

Meer weten...

TV & Film 3+ JR

Troetelbeertjes - De reis naar Grapjesland

Troetelbeertjes - De reis naar Grapjesland

Troetelbeertjes - De reis naar Grapjesland

Meer weten...

Website 3+ JR

Brikki

Brikki

Brikki

Meer weten...

Kleurplaten!

Kleur hier je favoriete televisiekarakter.
Start met kleuren