Productie-detail

Ik plas als een grote jongen

Ik plas als een grote jongen

Boek VANAF 3 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
19 waarderingen

De hoofdpersoon wil als een grote jongen staand leren plassen, maar dit is nog niet zo gemakkelijk.

Marie-Anne Gillet. Isabelle Gilboux. Clavis. Prentenboek. 978-904-480-233-7. 26. 2004.

Beschrijving inhoud

In "Ik plas als een grote jongen" vertelt de hoofdpersoon hoe hij geleerd heeft om als een grote jongen te plassen. Aan het begin van het verhaal vertelt hij hoe hij altijd naast zijn zus op het potje plaste, totdat hij in Brussel Manneke Pis had gezien. Vanaf dat moment wil de hoofdpersoon ook plassen als een grote jongen. Vervolgens vertelt hij wat er allemaal misging voordat het hem echt lukte en op welke plekken hij geoefend heeft, zoals in de badkuip, tegen de muur en in de tuin. Het verhaal eindigt met dat de hoofdpersoon nogmaals vertelt dat hij altijd naast zijn zus op het potje plaste, maar dat hij het eigenlijk heel handig vindt dat hij nu als een grote jongen kan plassen en dat hij blij is dat hij geen meisje is.

Ik plas als een grote jongen is een groot vierkant prentenboek met een harde kaft. Op de voorkant is de hoofdpersoon te zien die staand plast. De pagina’s zijn van papier. Elke pagina bevat een aantal korte zinnen. Het verhaal is geschreven vanuit het ik-perspectief. Op sommige pagina’s staat één afbeelding, op andere pagina’s meerdere. De illustraties sluiten goed aan op het verhaal en bevatten weinig details van de omgeving. Wel zijn de prenten heel kleurrijk. Het hoofd van de hoofdpersoon is te groot getekend in verhouding tot het lichaam, wat voor een grappig effect zorgt. De hoofdpersoon maakt een ontwikkeling door. Aan het einde van het boek heeft hij iets geleerd wat hij aan het begin van het verhaal nog niet kon.

Leeftijdsadvies

Ik plas als een grote jongen is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Op deze leeftijd plassen kinderen op een potje, zoals de hoofdpersoon aan het begin van het verhaal ook doet. Langzaamaan gaan zij leren op het toilet te plassen. Verder zien kinderen van deze leeftijd ook de ontwikkeling die de hoofdpersoon doormaakt, ze begrijpen dat hij wat leert in de loop van het verhaal. Vanaf 3 jaar beseffen kinderen dat het verhaal en de prenten samen één verhaal vormen, wat dit boek geschikt maakt voor deze leeftijd. De prenten laten namelijk zien wat in de tekst beschreven wordt, het is één geheel. Aan het einde van het verhaal zegt de hoofdpersoon precies hetzelfde als waarmee hij het verhaal begint. Deze herhaling maakt het boek geschikt voor jonge kinderen.

Jullie mening

Ook leuk

Boek 3+ JR

nijntje op school

nijntje op school

nijntje op school

Meer weten...

App 3+ JR

Woezel & Pip - In de Tovertuin

Woezel & Pip - In de Tovertuin

Woezel & Pip - In de Tovertuin

Meer weten...

TV & Film 3+ JR

Baby Antonio's Circus

Baby Antonio's Circus

Baby Antonio's Circus

Meer weten...