Productie-detail

Ik moet dit doen

Ik moet dit doen

Boek VANAF 10 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0 waarderingen

Hoe is het om te leven met een dwangstoornis? Dat je alles moet controleren? Het boek 'Ik moet dit doen' gaat over kinderen met een dwangstoornis. Lukt het hen om er vanaf te komen?

Maren Stoffels. Leopold. Leesboek. € 15,99. 9789025878979. 163. 2020.

Omschrijving

Simon heeft een dwangstoornis. Hij moet altijd alles controleren en ontwijkt bepaalde getallen. Hij is niet de enige. Tijdens een dwang-kamp leert hij Jasmin kennen. Zij is een meisje met extreme smetvrees. Als Jasmin wegloopt, is Simon de enige die haar kan vinden. Alleen, dan moet hij wel eerst zijn eigen dwang opzijzetten.  

Oordeel

Ik moet dit doen is een toegankelijk boek over een pittig onderwerp. Het verhaal is geschreven door Maren Stoffels. Zij neemt je vanaf de eerste pagina mee in het leven van kinderen met een dwangstoornis en het boek laat je niet meer los. Het onderwerp is zeer aangrijpend. Door de vorm (je leest om en om vanuit het perspectief van Simon en Jasmin) krijg je een inkijkje in het leven van twee kinderen die moeten dealen met hun eigen dwangstoornis. Bieden zijn op een dwangkamp om van hun stoornis af te komen. Alle kinderen op dit kamp hebben iets met elkaar gemeen, maar ze zijn niet in een hokje te stoppen. Door het boek krijg je als lezer in elk geval een inkijkje in het leven van kinderen met een dwangstoornis. Pittige kost, maar Maren Stoffels maakt het bespreekbaar en zorgt voor genoeg luchtigheid ter afwisseling.

Leeftijdsadvies

Zelf lezen vanaf ca. 10 jaar. Dit heeft vooral te maken met het onderwerp.  

Tip

Is het herkenbaar wat je in het boek leest? Of herken je patronen bij iemand die je kent? Dat is niet gek. Bijna iedereen heeft wel eens dwanggedachten. Drie keer achter elkaar in de spiegel kijken om te checken of je haar wel goed zit of niet op de lijnen van de stoeptegels mogen lopen van jezelf. Wanneer is het oké en wanneer gaat het te ver? Zoals Maren Stoffels zelf zegt: "We doen dit soort dingen allemaal, maar hopelijk heb jij niet zulke dwang als de jongeren in dit boek. En als je dat wel hebt, hoop ik dat je hulp zoekt".

Lees als volwassene dit boek zeker ook en praat over dit onderwerp naar aanleiding van dit verhaal. 

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 10+ JR

Achter de toren

Achter de toren

Achter de toren

Meer weten...

Boek 10+ JR

Het sleutelkruid

Het sleutelkruid

Het sleutelkruid

Meer weten...

TV & Film 10+ JR

Polleke

Polleke

Polleke

Meer weten...