Productie-detail

Het Muizenhuis

Het Muizenhuis

Boek VANAF 4 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
11 waarderingen

Breng een bezoek aan Het Muizenhuis, bedacht, gemaakt en geschreven door Karina Schaapman

Karina Schaapman. Rubinstein. Prentenboek. ?14,95. 9789047611110. 60. 2012.

Beschrijving inhoud

Sam en Julia zijn twee kleine muizen die wonen in Het Muizenhuis. Julia woont er samen met haar moeder. Ze heeft verder geen familie. Julia is super nieuwsgierig en enorm eigenwijs. Ze houdt niet van saai en zodra ze zich verveelt, gaat ze naar buiten. Op avontuur, samen met haar vriendje Sam. Sam heeft juist een grote familie. Hij is heel verlegen en enorm braaf. Met Julia doet hij dingen die hij anders nooit zou durven. Wat Sam te veel heeft, heeft Julia te weinig en andersom.

In Het Muizenhuis beleven Sam en Julia allerlei kleine avonturen. Zo gaan ze pannenkoeken bakken bij de oma van Sam, verstoppen ze een kistje met geheimen of doen ze een boodschap bij de bakker. In totaal bevat het boek 17 korte verhaaltjes, die onderling in lengte verschillen. De verhaaltjes in het boek zijn afzonderlijk te lezen, hoewel een aantal verhalen inhoudelijk ook met elkaar in verband staat.

De prenten in het boek zijn grote foto’s van het, door Karina Schaapman gemaakte, Muizenhuis. Het Muizenhuis is bijna twee meter breed en drie meter hoog. Het is gemaakt van kartonnen dozen en papier-maché. Het huis telt meer dan honderd kamers. Ook zijn er nog buitenruimtes, werkplaatsen, winkels en steegjes. Het Muizenhuis is zo een afspiegeling van de wereld in het klein.

Op de schutbladen van het boek zijn de verschillende ruimtes van het huis bij elkaar te zien. De verhaaltjes worden ondersteund door grote prenten van Sam en/of Julia in een van de ruimtes van het Muizenhuis. Op iedere prent zie je de vele voorwerpen die Karina Schaapman voor Het Muizenhuis ontworpen heeft van alledaagse materialen zoals stofjes, draadjes, hout, papier etc..zo zijn de ‘geëmailleerde’ emmertjes van karton en de lampjes van oude doppen.

De inrichting van de kamers straalt de sfeer uit van de jaren vijftig, zestig en zeventig. Een sfeer die ook in de verhalen terug te vinden is, bijvoorbeeld als er geschreven wordt over de voddenboer, de zondag als rustdag, de Winkel van Sinkel en het wasbord.

Leeftijdsadvies

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf vier jaar oud. Kinderen van deze leeftijd vinden het prettig om een boek te lezen waarbij het verhaal ondersteund wordt door prenten.

Omdat kinderen van vier jaar inzicht krijgen in de structuur van een verhaal (met een begin, midden en eind), zijn zij tevens in staat om wat langere verhalen voorgelezen te krijgen. Daarbij vinden zij het prettig als de verhalen een eenvoudige structuur hebben, die voor hen goed navolgbaar is. Deze structuur biedt kinderen houvast als zij meeleven met de, voor hen, spannende avonturen van Sam en Julia. Het feit dat het (op zichzelf staande) korte verhalen zijn, met steeds een positieve afronding, maakt dat jonge kinderen plezier beleven aan de spanning die het boek oproept. Ook biedt het hen de keuze om de verhalen door elkaar heen te lezen.

Kinderen van vier jaar vinden het verder prettig als in een boek fantasie en werkelijkheid door elkaar heen lopen. Zo is de wereld van Sam en Julia enerzijds herkenbaar omdat het de wereld in het klein is. De muizen gedragen zich alsof ze mensen zijn. Ze spelen met anderen, hebben geheimen en zijn ondeugend. Ook lijkt hun leefwereld op die van mensen. Anderzijds prikkelt Het Muizenhuis de verbeelding van kinderen over deze fantastische muizenwereld. De prenten met de vele details nodigen kinderen uit om deze wereld tot zich te nemen en er hun eigen verhalen bij te bedenken.

Een van de thema’s die in het boek centraal staan is de vriendschap tussen Sam en Julia. Vierjarigen zullen zich tot dit thema aangetrokken voelen. Hun wereld wordt immers steeds groter en hun focus richt zich niet meer alleen op hun naaste familie (zoals ouders, broer, zusje, opa of oma), maar ook op kinderen uit hun directe leefomgeving waarmee vriendschappen ontstaan. In Het Muizenhuis staat zowel de waarde van familie als het belang van vriendschap centraal. Ook leren kinderen in het boek zo dat ieder gezin of familie anders is. Zo maakt Julia bij de tante van Sam de Sjabat op vrijdagavond mee.

De verschillen tussen Sam en Julia (in karakter en familie) en de ervaringen die hierdoor opdoen maakt dat de hoofdpersonen in het boek een ontwikkeling doormaken. Kinderen van vier jaar zijn tot slot in staat om de ontwikkeling van de hoofdpersonen te kunnen volgen. Zij kunnen zich in de karakters verplaatsen en staan er voor open om karakters verder te leren kennen.

Bijzonderheden

  • 'Het Muizenhuis' staat tentoongesteld op de Jeugdetage van de Centrale Bibliotheek in Amsterdam.
  • Het boek 'Het Muizenhuis' heeft een zilveren penseel gewonnen tijdens de Kinderboekenweek 2012.

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 4+ JR

Adriaan

Adriaan

Adriaan

Meer weten...

Boek 4+ JR

Billy de Kip

Billy de Kip

Billy de Kip

Meer weten...

Game 4+ JR

Kabouter Plop - Sneeuwballen

Kabouter Plop - Sneeuwballen

Kabouter Plop - Sneeuwballen

Meer weten...