Productie-detail

Het grote slaap-boek

Het grote slaap-boek

Boek VANAF 2 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
2 waarderingen

Moeite met slapen? Laat je voorlezen en zie hoe alle dieren in slaap vallen.

Guido van Genechten. Guido van Genechten. Clavis . Voorleesboek. €12,95. 9789044803389. 28.

Kenmerken

  • Voorleesboek
  • Slapen, dieren
  • Gekleurde illustraties

Beschrijving inhoud

Het grote slaap-boek is een kijk- en voorleesboek voor jonge kinderen die het moeilijk vinden om naar bed te gaan en in slaap te vallen. Het boek laat zien dat iederéén ’s avonds gaat slapen. De krokodil, de neushoorn, de olifant, de vleermuis, de slak, de schaapjes, de slang, het konijn en de vis. Allen staan ze afgebeeld in dit boek, terwijl ze heerlijk liggen te slapen. Per dier wordt verteld wat kenmerkend is voor de manier waarop hij slaapt: op de buik, rug, rechtop, ondersteboven, alleen, samen, hoog, onder de grond of in het water. De illustraties laten de betekenis van de woorden zien en in de tekst staan ze ook nog eens vetgedrukt.

Het boek heeft een vierkant formaat, een harde kaft (die kleine kinderen zelf goed kunnen vasthouden) en 28 papieren pagina’s. De eenvoudige illustraties (één illustratie per dier over twee pagina's) zijn uitgevoerd in gemengde techniek. De figuren, geknipt uit (kranten)papier, zijn in gedekte kleuren met verf beschilderd. De belangrijkste contouren van het dier zijn met zwart omlijnd. De illustraties bevatten zowel primaire als secundaire kleuren. Het boek ademt vrolijkheid en opgewektheid over het slapen gaan uit. Alle dieren liggen met een glimlach op hun mond te slapen. De vetgedrukte woorden (op de buik, rug, rechtop etc.) nodigen kinderen uit om te ontdekken wat de betekenis van deze woorden is. Helemaal als de voorlezer de betekenis van de woorden op de illustraties aanwijst of de verschillen samen met het kind onderzoekt. Op de pagina met de schaapjes worden kinderen uitgenodigd om de schaapjes te gaan tellen. Niet alleen een goede teloefening, maar ook een leuke kwinkslag, want is dit niet een beproefd middel om de slaap te kunnen vatten? Het boek eindigt voor kinderen positief als ook Jos gestopt is met spelen en op het eind heerlijk in zijn bed ligt te slapen, met al zijn knuffels om zich heen.

Leeftijdsadvies

Het thema van het boek past bij kinderen van 2 jaar. Kinderen van deze leeftijd kunnen moeite hebben met het naar bed gaan en het in slaap vallen. Bijvoorbeeld omdat het kind zijn eigen ‘ik’ aan het ontwikkelen is en de strijd met zijn ouders wil aangaan, of omdat het angstig is. Het thema van het boek helpt kinderen bij deze emoties en is dus vooral geschikt om te lezen vóór het slapen gaan. Bovendien snappen kinderen van deze leeftijd de overeenkomsten tussen de dieren. Zij begrijpen dat alle dieren dezelfde handeling aan het doen zijn. Tegelijkertijd zijn zij in staat om de verschillen tussen de dieren te zien. Kinderen van 3 jaar oud vinden het leuk om deze verschillen te ontdekken, aan te wijzen of er over te praten.

 

Deze recensie is geschreven door Nienke. Nienke zet zich in voor kinderen/gezinnen die jeugdhulp krijgen. Ze leest graag kinderboeken en volgt de ontwikkelingen op het gebied van mediawijsheid, taalontwikkeling en leesbevordering. Lees op de Mediasmarties recensentenpagina meer over onze recensenten.

Jullie mening

Ook leuk

Website 2+ JR

Logeerboek

Logeerboek

Logeerboek

Meer weten...

App 2+ JR

Match it up 1

Match it up 1

Match it up 1

Meer weten...

App 2+ JR

The Moogies

The Moogies

The Moogies

Meer weten...

Kleurplaten!

Kleur hier je favoriete televisiekarakter.
Start met kleuren