Productie-detail

Het grote Rijksmuseum voorleesboek

Het grote Rijksmuseum voorleesboek

Boek VANAF 7 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
14 waarderingen

Lees vijfentwintig verhalen over meesterwerken van de beste kinderschrijvers.

Marion van Coolwijk, Arend van Dam, Fred Diks en anderen. Charlotte Dematons. Rubinstein. Voorleesboek. €19,95. 978-90-476-1382-4. 67. 2013.

Beschrijving inhoud

De beste kinderschrijvers van Nederland en Vlaanderen hebben een verhaal gemaakt bij vijfentwintig meesterwerken uit het Rijksmuseum. Al deze verhalen zijn samengesteld in het boek Het grote Rijksmuseum voorleesboek. Elke schrijver heeft zijn fantasie gebruikt om een verhaal te maken en daardoor zijn er veel verschillende soorten verhalen ontstaan. Zo vertelt een pelikaan het verhaal dat Ted van Lieshout geschreven heeft. In het verhaal van Arend van Dam wordt juist weer beschreven hoe de jongen op het schilderij het heeft ervaren om geschilderd te worden. En ben je benieuwd wat er op de brief staat die de vrouw uit het schilderij Brieflezende vrouw van Johannes Vermeer leest? In het verhaal van Imme Dros kun je het lezen.

Het voorleesboek is dus een boek geworden met verschillende losse verhalen. De verhalen in het boek gaan soms over de tijd waarin het schilderij is geschilderd en soms gaan de verhalen over het hier en nu. Ook zijn de personages in de verhalen erg verschillend. Kinderen, volwassenen en dieren komen er allemaal in voor. Bij elk verhaal is in een grote afbeelding het schilderij te zien waar het verhaal bij hoort. Naast het lezen van de verhalen kun je dus ook van alles zien in de prachtige schilderijen. Hierdoor kun je niet alleen dingen uit het verhaal terugzien in de schilderijen, maar je kunt ook nieuwe dingen in de schilderijen ontdekken. 

Leeftijdsadvies

Hoewel de titel van het boek stelt dat het een voorleesboek is, kun je de verhalen ook prima zelf lezen. Zevenjarigen beginnen verhalende boeken zelfstandig te lezen en de korte verhalen (nooit langer dan twee bladzijdes) maken dit boek daarom voor hen geschikt. De meeste verhalen zijn simpel geschreven en niet te moeilijk. Sommige verhalen bevatten wel moeilijke woorden. Hierdoor zullen ouders die het boek voorlezen sommige woorden uit moeten leggen. Dit wordt namelijk niet altijd in het verhaal gedaan. Voorbeelden hiervan zijn woorden als "freule", "VOC" en "feeëriek". Als je het boek zelf leest, moet je daarom misschien bij je ouders uitleg vragen. De meeste moeilijk woorden zijn gelukkig niet zo belangrijk voor het verhaal. Zonder begrip van deze woorden kun je het verhaal ook prima begrijpen. Door de korte verhalen met de mooie illustraties zullen kinderen vanaf 5 jaar geïnterreseerd luisteren wanneer ouders het boek voorlezen. Als je ongeveer zeven jaar bent, kan je al goed genoeg lezen om het boek zelf te lezen. Voor zelfstandige lezers is het boek daarom geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar.


Leeftijdsadvies: Vanaf 7 jaar

Jullie mening

Ook leuk

Boek 7+ JR

Hello Ruby

Hello Ruby

Hello Ruby

Meer weten...

App 7+ JR

Bellen met Sinterklaas

Bellen met Sinterklaas

Bellen met Sinterklaas

Meer weten...

Game 7+ JR

Fifa 2011

Fifa 2011

Fifa 2011

Meer weten...

Kleurplaten!

Kleur hier je favoriete televisiekarakter.
Start met kleuren