Productie-detail

Het grote billen-boek

Het grote billen-boek

Boek VANAF 2 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0 waarderingen

Iedereen heeft billen: niet alleen Jos, maar ook de olifant, de muis en vele andere dieren!

Guido van Genechten. Guido van Genechten. Clavis . Voorleesboek. €7,50. 9789044811858. 28. 2005.

Kenmerken

  • Voorleesboek
  • Zindelijkheid 
  • Dieren
  • Gekleurde illustraties

Beschrijving inhoud

Het grote billen-boek is een kijk- en voorleesboek voor jonge kinderen die bezig zijn zindelijk te worden. Het boek laat zien dat iederéén twee billen heeft. Niet alleen het jongetje Jos, maar ook de olifant, de giraf, het varken, de zebra, de hond, de kip, de muis, de ijsbeer en de kikker. Allen staan ze afgebeeld in dit boek, terwijl ze tevreden zitten op hun potje. Per dier wordt verteld wat kenmerkend is voor zijn of haar billen: dik of dun, gevlekt of juist gestreept, zacht of sterk. Ook bij de letters zie je dit terug. Afhankelijk van het type dier en zijn billen zijn ze dik, dun, zacht, gestreept of gevlekt.

Het boek heeft een vierkant formaat, een harde kaft (die kleine kinderen zelf goed kunnen vasthouden) en 28 papieren pagina’s. De eenvoudige illustraties (één illustratie per dier over twee pagina's) zijn uitgevoerd in gemengde techniek. De figuren, geknipt uit (kranten)papier, zijn in gedekte kleuren met verf beschilderd. De belangrijkste contouren van het dier zijn met zwart omlijnd. De illustraties bevatten zowel primaire als secundaire kleuren. Het boek ademt vrolijkheid en opgewektheid over het potje uit. Zo staan zowel voor als achter in het boek afbeeldingen van verschillende onderbroeken. Leuk om – bijvoorbeeld na het lezen van het boek – samen met het kind te bespreken welke onderbroek bij welk dier hoort. Ook nodigen de ‘geïllustreerde’ woorden (dik, dun, zacht, etc.) kinderen uit om te ontdekken wat de betekenis van deze woorden is. Helemaal als de voorlezer dit met zijn stem laat horen of de verschillen samen met het kind onderzoekt. Het maakt de pagina van de muis die, met piepkleine billetjes, piep zegt extra grappig. Jos krijgt in het boek tot slot een groot compliment als hij op het potje zit. Een mooie aanmoediging voor kinderen (én hun ouders/verzorgers) om van de zindelijkheidstraining iets leuks en ongedwongens te maken.

Leeftijdsadvies

Het thema van het boek past bij kinderen vanaf ongeveer 2 à 3 jaar oud. Kinderen van deze leeftijd zijn bezig om zindelijk te worden en hun lichaam te leren kennen. Dit kan gepaard gaan met gevoelens van onveiligheid. Kinderen moeten in deze fase leren om hun ontlasting – die zij als van zichzelf beschouwen – los te durven laten. Boekjes over zindelijkheid helpen kleine kinderen bij het zetten van deze stap. Zeker als het boek laat zien dat iederéén billen heeft en dat op het potje gaan dus heel normaal is. Dat het hoort bij het groter worden. Kinderen van twee jaar oud snappen de overeenkomsten tussen de billen in het boekje. Zij begrijpen dat alle dieren dezelfde handeling aan het doen zijn. Ook zijn zij in staat om de verschillen tussen de dieren te zien. Kinderen van twee jaar oud vinden het leuk om deze verschillen te ontdekken, aan te wijzen of er over te praten. De boodschap van het boek én de daarbij passende illustraties nodigen tweejarigen dus uit om het thema zindelijk worden verder te verkennen.

 

NienkeDeze recensie is geschreven door Nienke. Nienke zet zich in voor kinderen/gezinnen die jeugdhulp krijgen. Ze leest graag kinderboeken en volgt de ontwikkelingen op het gebied van mediawijsheid, taalontwikkeling en leesbevordering. Lees op de Mediasmarties recensentenpagina meer over onze recensenten.

Jullie mening

Ook leuk

Boek 2+ JR

Mijn computer is leuk!

Mijn computer is leuk!

Mijn computer is leuk!

Meer weten...

App 2+ JR

Storytime Kinderverhalen

Storytime Kinderverhalen

Storytime Kinderverhalen

Meer weten...

TV & Film 2+ JR

Timmy Tijd

Timmy Tijd

Timmy Tijd

Meer weten...

Kleurplaten!

Kleur hier je favoriete televisiekarakter.
Start met kleuren