Productie-detail

Het Akropolis Genootschap en de slag om bladzijde 37

Het Akropolis Genootschap en de slag om bladzijde 37

Boek VANAF 8 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
2 waarderingen

Dit boek krijg je cadeau tijdens de Kinderboekenweek 2012!

Tosca Menten. Elly Hees. Stichting CPNB. leesboek. 9789059651579. 97. 2012.

Beschrijving inhoud

Op een dag ontvangt de familie Nootjes (vader, moeder en Huub) een grote, hagelwitte envelop met daarop een wapen afgebeeld. In de brief staat dat de familie Nootjes heel veel geld heeft geërfd. Alleen, het geld van die erfenis krijgen ze niet zomaar. Daarvoor moeten ze bereid zijn om lid te worden van een vreemd genootschap. Een genootschap dat wel bijna driehonderd regels hanteert. Pas als je je aan deze regels houdt, heb je recht op een plek in het Rode Boekje. Het Rode Boekje is een boekje waarin op elke bladzijde een foto van een van de leden van de Akropolisfamilie staat.

Om het recht op het lidmaatschap te behouden en ieder jaar weer in het boekje te mogen staan, moeten de leden van het genootschap ieder jaar een test doen. Ook de familie Nootjes moet deze test maken. Alleen dan kunnen zij een plekje op bladzijde 37 van het Rode Boekje bemachtigen. De opdracht die zij krijgen is echter wel heel vreemd. Hij is bijna niet uitvoerbaar. Ook lijkt het er op dat sommige mensen niet willen dat de familie Nootjes lid wordt van het genootschap. Desondanks neemt de familie de uitdaging aan, samen met hun vrienden de familie Knots. Dit alles leidt tot hilarische en vreemde taferelen. Zal het de familie Nootjes lukken om de erfenis te bemachtigen en een plek te krijgen in het Rode Boekje van het Genootschap?           

Het boek is uitgebracht in pocketvorm. De voorkant schetst de hectische finale van het boek waarin de slag om bladzijde 37 van het Rode Boekje tot een hoogtepunt komt. De overwegend rode voorkant van het boek is hier mogelijk een verwijzing naar.

Het verhaal wordt verteld door een alwetende verteller. De titels van de hoofdstukken verwijzen naar de dagen waarop het verhaal zich afspeelt. Beginnend voor zaterdag 25 juli en eindigend op zaterdag 1 augustus. Op een enkele pagina staat een illustratie afgebeeld. Het zijn zwart-witte penschetsen, meestal van een situatie of persoon. De illustraties kenmerken zich in een aantal gevallen door overdrijving.  

Leeftijdsadvies

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf acht jaar. Kinderen van deze leeftijd vinden het leuk om te lezen over een hoofdpersoon die op hen lijkt en woont in een wereld die bijna echt is. Zij krijgen  steeds meer voorkeur voor wat echt is, of wat echt zou kunnen zijn. Zeker als het onderwerp van het boek aansluit bij de behoeftes van jonge lezers, zoals het winnen van een grote prijs, de waarde van vriendschap en het plezier ergens bij te mogen horen.  Zo kunnen kinderen van acht  zich inleven in de diepe vriendschap tussen Huub en Teun omdat zij zelf ook diepere relaties met anderen aangaan.

Tegelijkertijd lezen achtjarigen graag over werelden die niet bestaan. Kinderen van acht denken namelijk ook nog magisch. Zij willen graag dat alles mogelijk is. Een karaktertrek die zelfs vader Huub Nootjes nog bezit. Zo zegt hij: “Ik ben Huub Nootje en ik kan alles” . Waardoor het gezin de uitdaging durft aan te gaan. Ook dat maakt het boek voor achtjarigen aantrekkelijk. Zij beleven plezier als zij lezen over iets wat zij zelf niet zouden durven.

Verder beleven achtjarigen plezier beleven aan de humor in het boek. Aan de komische situaties, maar ook aan de verschillende mensen die in het boek wat karikaturaal beschreven staan. Kinderen van acht vinden het namelijk leuk als een situatie of het gedrag van mensen overdreven of vergroot wordt weergegeven. Ook genieten zij er van als algemeen gehanteerde uitgangspunten worden overschreden. Want wie verft er nou zijn hele huis tot in de nok Napels-geel?

Uiteindelijk blijkt dat sommige karakters in het boek een dubbele laag hebben. De schrijfster laat hen anders voorkomen dan ze in werkelijkheid zijn. Kinderen van acht zijn in staat om deze constructie, waarbij je op het verkeerde been wordt gezet, te begrijpen en er plezier aan te beleven.

Bijzonderheden

Dit boek is een uitgave van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek ter gelegenheid van de Kinderboekenweek 2012.

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 8+ JR

Hercules

Hercules

Hercules

Meer weten...

Boek 8+ JR

Oma ontsnapt!

Oma ontsnapt!

Oma ontsnapt!

Meer weten...

TV & Film 8+ JR

Het Geheim

Het Geheim

Het Geheim

Meer weten...