Productie-detail

Helden!: Mensen die de wereld mooier maakten

Helden!: Mensen die de wereld mooier maakten

Boek VANAF 9 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
4 waarderingen

Welke helden hebben de wereld gemaakt zoals die nu is?

Janny van der Molen. Els van Egeraat . Ploegsma. Leesboek. €29,95. 9789021667676. 304. 2011.

Kenmerken

  • Leesboek
  • Informatief en fictief
  • Helden, geschiedenis
  • Eenvoudig taalgebruik

Beschrijving inhoud

Dit gebonden boek van zo’n 400 pagina’s vertelt de verhalen van twaalf bekende mensen die zich ingezet hebben voor een beter leven voor iedereen. Denk aan Mahatma Gandhi, Nelson Mandela, Moeder Teresa, Anne Frank, Martin Luther King of Barack Obama. Wat deze helden bindt is dat zij opkwamen voor (en/of onderdeel uitmaakten van) een groep mensen die onderdrukt werden of tot een minderheidsgroepering behoorden.

Over elke held staat in het boek een informatief verhaal, van ongeveer drie tot vijf pagina’s. Hierin wordt in grote lijn beschreven waar de held voor stond en wat hem of haar tot een held maakte. Na ieder informatief verhaal volgt een fictief verhaal. In deze verhalen lees je, vanuit het perspectief van een kind, over de held en de periode waarin hij of zij leefde. Kinderen kunnen zich zo nog beter inleven in de onderwerpen die in het boek naar voren komen en kunnen de betekenis ervan begrijpen. Onderwerpen zoals het recht op gelijke behandeling of het recht op vrijheid van meningsuiting/geloof komen aan bod. Ook vertellen de verhalen over de rechten van kinderen. Zoals het recht op eten en drinken, veiligheid of onderwijs. De schrijfstijl is uitnodigend: eenvoudig taalgebruik en moeilijke woorden of situaties worden uitgelegd. Dit helpt kinderen eveneens om de thematiek in de verhalen te kunnen begrijpen. De verhalen staan op zichzelf. Je kunt zelf bepalen in welke volgorde je ze leest. Van iedere held is een kleine portrettekening gemaakt. Deze tekening staat bij zijn of haar verhaal op iedere rechterbladzijde afgedrukt. Ieder verhaal bevat meerdere illustraties (pentekeningen met verf ingekleurd) die het verhaal eveneens verduidelijken en/of aanvullen.

Leeftijdsadvies

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar omdat zij graag spannende, realistische geschiedenisverhalen lezen. Negenjarigen hebben hun eigen omgeving al aardig verkend en willen nu ‘de rest’ van de wereld beter leren kennen. Zij vinden het prettig als de verhalen volgens een duidelijke structuur zijn opgebouwd. Het herhalende patroon van de informatieve- en fictieve verhalen en de chronologische opbouw van de verhalen zelf bieden kinderen deze structuur. Ook vinden negenjarigen het prettig dat zij, ondanks de soms ingewikkelde wereldthema’s in de verhalen, al lezende voor zichzelf kunnen bepalen wie ‘de goeden’ en ‘de kwaden’ zijn. 

Mening recensent

Een prachtig boek om samen (thuis, maar ook op school!) te lezen en te bespreken. Juist omdat een aantal van de besproken thema’s nog steeds actueel is. Of zoals de schrijfster het in haar introductie zelf zegt: ‘Als we allemaal een beetje held zijn, maken we samen de wereld heel veel mooier’. 

 

 

NienkeDeze recensie is geschreven door Nienke. Nienke zet zich in voor kinderen/gezinnen die jeugdhulp krijgen. Ze leest graag kinderboeken en volgt de ontwikkelingen op het gebied van mediawijsheid, taalontwikkeling en leesbevordering. Lees op de Mediasmarties recensentenpagina meer over onze recensenten.

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 9+ JR

Zoop In Afrika

Zoop In Afrika

Zoop In Afrika

Meer weten...

TV & Film 9+ JR

Fantastic Mr. Fox

Fantastic Mr. Fox

Fantastic Mr. Fox

Meer weten...

Boek 9+ JR

Spinder

Spinder

Spinder

Meer weten...

Kleurplaten!

Kleur hier je favoriete televisiekarakter.
Start met kleuren