Productie-detail

Heb jij misschien mijn potje gezien?

Heb jij misschien mijn potje gezien?

Boek VANAF 3 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1 waarderingen

Suusje Soen moet iets héél belangrijks doen, iets wat ze iedere dag doet. Maar vandaag zit ze met een probleem, ze kan haar rode potje nergens vinden...

Mij Kelly. Mercis. Prentenboek. 978-905-647-901-5. 30. 2008.

Beschrijving inhoud

Het meisje Suusje Soen doet iedere dag een poepje in haar rode potje. Maar als ze vandaag wil gaan zitten, pakt iemand zomaar haar potje onder haar billen vandaan en valt ze op de grond. Suusje Soen gaat meteen op zoek naar haar potje, maar kan hem nergens vinden. Ze vraagt het aan alle dieren in de stal, maar de koe, geit en het varken en paard hebben geen idee wat een potje is. Toch is de stal wel heel erg schoon... Maar ja, dat heeft niets met een potje te maken, want de dieren gebruiken voor het poepen een po die ze gevonden hebben en dat is toch heel iets anders?

Het betreft een vierkant boek van een groot formaat met een geplastificeerde voorkant en papieren pagina’s. Op de voorkant is Suusje Soen te zien, terwijl de koe op de achtergrond voorbij rent met de po in zijn handen, op de hielen gezeten door een schaap, geit en paard. De prenten in het boek bevatten tussenkleuren die geleidelijk in elkaar overvloeien en zijn verdeeld over twee pagina’s. Binnen deze prent is iedere keer een deel van de tekst opgenomen, dat in rijmvorm aan bod komt. De illustraties geven een aanvulling op de geschreven tekst. Zo heeft de koe geen idee wat een 'potje' is en kan ze Suusje Soen dus niet helpen, terwijl het duidelijk zichtbaar is voor de lezer dat zij een krantje zit te lezen terwijl ze op een rood 'bakje' zit. Emoties zijn in het boek duidelijk zichtbaar, bij Suusje Soen en de dierlijke karakters.

Leeftijdsadvies

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Prentenboeken voor deze leeftijd hebben veelal een opvoedend of filosofisch karakter. In dit boek komt de waarde van het potje aan bod. De dieren ervaren dat het super handig is. Nooit hebben ze meer poep aan hun poten en overal in de stal is het schoon. De humor van dit geheel kan jonge kinderen helpen de stap naar het potje te maken. Delen is het tweede belangrijke kenmerk dat aan bod komt. Ieder dier moet zijn behoefte kwijt en hoewel ze allemaal aan de beurt komen, zullen ze netjes op elkaar moeten wachten. Als Suusje Soen het echt niet meer kan ophouden, wil ze in het gras gaan zitten. De dieren zien dit en schieten haar te hulp door haar hun po aan te bieden. Kinderen van 3 jaar houden van een avontuurlijk verhaal waarbij dingen ontdekt worden. Dit boek sluit daar zeker bij aan en heeft zelfs zoekelementen, vanwege het potje dat steeds (deels) zichtbaar naar voren komt in de prenten. Ten slotte is herhaling nog erg belangrijk op deze leeftijd. Ook dit is terug te vinden in het boek, doordat zinnen herhaald worden en Suusje Soen steeds met dezelfde vraag bij verschillende dieren aankomt.

Jullie mening

Ook leuk

Boek 3+ JR

Jop en de vreemde kerstboom

Jop en de vreemde kerstboom

Jop en de vreemde kerstboom

Meer weten...

App 3+ JR

Tekenblok

Tekenblok

Tekenblok

Meer weten...

TV & Film 3+ JR

Bruintje Beer

Bruintje Beer

Bruintje Beer

Meer weten...