Productie-detail

Hallo

Hallo

Boek VANAF 4 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1 waarderingen

Joni kan niet slapen omdat ze de volgende dag naar de dierentuin gaat. Ook in de dierentuin slapen niet alle dieren. Waar gaan de veulens van de zebra's en de przewalski-paarden heen?

Edward van de Vendel. Fleur van der Weel. CPNB. Prentenboek. ?5. 9789059651692. 30. 2012.

Beschrijving inhoud

In het prentenboek ‘Hallo’ kan het meisje Joni niet slapen omdat ze de volgende dag naar de dierentuin gaat. Ook in de dierentuin slapen niet alle dieren. Nieuwe vlinders kruipen uit hun opengescheurde poppen, moeder leeuw denkt aan haar welpjes die voor het eerst naar buiten gaan, bij een pinguïn breekt een ei, de wasbeertjes zijn zenuwachtig omdat ze een nieuw hok krijgen en het gibbonaapje wil zijn eerste verre sprong proberen. En dan is het dag en ziet Joni alle dieren in de dierentuin. Alle dieren, behalve het veulen van de zebra en het veulen van het przewalskipaard. Zij zijn ’s nachts ontsnapt uit de dierentuin. Joni ziet ze zodra het weer nacht is en ze niet kan slapen omdat het zo’n prachtige dag is geweest.

Het prentenboek heeft een liggend formaat. Op iedere twee bladzijdes is een prent afgebeeld. Het eerste en laatste deel van het boek laat de nacht zien. Deze afbeeldingen ogen donker (veel zwart, bruintinten, warm rood of diep blauw). De letters zijn wit. Zodra de dag is aangebroken krijgen de prenten een witte achtergrond, worden de letters zwart en is er meer kleur op de prenten te zien.

De prenten zijn overzichtelijk. Het onderwerp van het verhaal staat steeds centraal. Tegelijkertijd zijn er veel details die het verhaal verder aanvullen te zien. Zo is op de prent van de vlinders de ontwikkeling van rups tot vlinder te zien. Ook is er een prent die ‘onthult’ dat Joni met school naar de dierentuin gaat, terwijl het verhaal zelf dit open laat.

De prent waarop Joni alle dieren van de dierentuin ziet is uitvouwbaar. Zo ontstaan er vier prenten naast elkaar die samen een geheel vormen. Deze prent nodigt kinderen uit om op zoek te gaan naar de dieren die eerder al genoemd zijn.

De prenten zijn in collagestijl, waarbij met pen of potlood verdere aanvullingen zijn aangebracht. Zo is er af en toe opeens een getekend bloemetje of een blauw gekraste wolk te zien. Ook brengen de krassen/lijntjes beweging in de afbeeldingen aan (zoals de kringen op het water) of creëren ze schaduw, waardoor er verschillende kleuren van de nacht ontstaan. Het papier van de pagina’ s voelt tot slot wat ruw aan, wat het boek een natuurlijke uitstraling geeft en de spannende gebeurtenissen in het boek nog meer voelbaar maakt.

Leeftijdsadvies

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf vier jaar oud. Zij lezen graag boeken waarin prenten centraal staan. Daarbij vinden vierjarigen het leuk om te lezen (leren) over de natuur en de dieren die daarin voorkomen.

Vierjarigen kunnen zich tevens een voorstelling maken van de spanning die je voelt als je naar de dierentuin gaat. Ook kunnen ze zich inleven in de spanning die de verschillende dieren voelen. Vierjarigen zijn daarbij in staat om de verschillende ‘spelers’ in het verhaal te volgen. Voor hen hoeft een verhaal niet meer enkel om een hoofdpersoon te draaien en kunnen ze zich verplaatsen in de verschillende locaties van het boek.

In het boek wordt informatie niet altijd meteen prijs gegeven. Zo is niet direct duidelijk waarom Joni niet kan slapen. Beetje bij beetje wordt duidelijk dat ze naar de dierentuin gaat. Echter voordat je dit weet, verplaatst het verhaal zich naar de dierentuin. Ook daar ontstaan nieuwe vragen. Waarom sluipt de zebra naar het gat in het hek en wie vraagt of hij al vrij is? Hoe het verder met de ontsnapte dieren gaat lees je pas aan het eind van het verhaal. Kinderen vanaf vier jaar zijn in staat om met deze uitgestelde informatie om te gaan. Door niet alles te vertellen worden kinderen gestimuleerd tot het stellen van vragen. Juist vierjarigen (met hun vele waarom-vragen spreekt dit aan).     

Kinderen van vier kunnen ook de verwijzingen naar de toekomst hanteren. Zo begrijpen ze dat het bezoek van Joni aan de dierentuin iets is wat op een later moment gaat plaatsvinden. Dat geldt ook voor de verhalen van de dieren die ieder op hun manier met de volgende dag bezig zijn.

De vaste vertelstructuur in het boek geeft kinderen van vier jaar houvast. Dat is prettig, zeker in een boek dat vragen oproept. De structuur (iedere keer een dier centraal stellen, de herhaling van de dieren als het dag is en het wederom eindigen bij de nacht van Joni (cirkel), biedt kinderen zo de ruimte om de vragen van het boek te onderzoeken.

Bijzonderheden

Dit boek is door de Stichting Collectieve Proopaganda van het Nederlandse Boek uitgegeven ter gelegenheid van de Kinderboekenweek 2012 (vanaf 3 oktober 2012 verkrijgbaar)

Jullie mening

Ook leuk

Boek 4+ JR

De schatkist van Quentin Blake

De schatkist van Quentin Blake

De schatkist van Quentin Blake

Meer weten...

Boek 4+ JR

Als ik jou toch niet had!

Als ik jou toch niet had!

Als ik jou toch niet had!

Meer weten...

TV & Film 4+ JR

Laura's Ster

Laura's Ster

Laura's Ster

Meer weten...