Productie-detail

Hallo Wereld - Mijn Reuzenatlas

Hallo Wereld - Mijn Reuzenatlas

Boek VANAF 8 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0 waarderingen

Zin om groots ?de wereld? in te duiken? Pak dan deze reuzenatlas!

Stefan Lemke. Birgit Bock. Leopold. Prentenboek. ?19,95. 9789025860646. 14. 2012.

Beschrijving inhoud

Zin om groots  ‘de wereld’ in te duiken? Pak dan deze reuzenatlas! De atlas (60 centimeter hoog en 40 centimeter breed!) bevat per twee pagina’s een overzichtskaart van de verschillende continenten van de aarde: Europa, Azië, Afrika, Amerika en Australië en Oceanië. Op de kaarten zijn de verschillende landen en hoofdsteden te zien. Ook vind je op de achterkant van het boek nog een kaart van de Noordpool en de Zuidpool.

Tekeningen en symbolen tonen op de kaarten welke dieren waar leven, waar hoogteverschillen zijn, waar het landschap groen/bosrijk is en welke klederdrachten of (landbouw)producten voor het continent kenmerkend zijn. Ook staan bekende gebouwen, zoals de Eiffeltoren of de Toren van Pisa afgebeeld.

Bij iedere prent is een tekstblok met informatie over de wereld, de beide polen dan wel het betreffende continent opgenomen. Zo wordt informatie gegeven over het landschap, de (oorspronkelijke) bevolking, dieren, het weer, bodemschatten en producten die voor het continent kenmerkend zijn. Achterin het boek is tot slot een legenda te vinden waarin de gebruikte tekens en symbolen op de kaarten worden toegelicht.

Leeftijdsadvies

De atlas is vooral geschikt voor kinderen vanaf acht jaar. Kinderen van acht krijgen steeds meer belangstelling voor informatieve boeken. Zij ontwikkelen een voorkeur voor wat echt is. Ook zijn zij geïnteresseerd in (de geschiedenis van) andere landen en culturen. Het lezen en bekijken van de atlas sluit aan bij deze behoefte de wereld beter te begrijpen.

Achtjarigen zijn dus nieuwsgierig en willen graag informatie vergaren, ordenen en in samenhang zien. De vaste opbouw in het boek en de steeds terugkerende onderwerpen helpen hen hierbij. Achtjarigen vinden het dan ook prettig dat de informatie in de atlas aansluit bij de verschillende plaatjes op de continenten. Zo worden ze uitgedaagd opgedane kennis terug te vinden op de bijbehorende kaart of informatie over wat zij gezien hebben terug te vinden in de tekst.

Daarnaast zijn achtjarigen in staat om steeds langere teksten te lezen en te begrijpen. Zij kunnen dankzij hun opgebouwde leesvaardigheid steeds langere, inhoudelijke teksten aan. Het taalgebruik in het boek is voor achtjarigen dan ook goed te volgen. Moeilijke woorden worden meestal toegelicht, maar niet altijd. Zo zullen achtjarigen niet altijd weten wat troggen zijn, wereldreligies of reservaten.

Een enkele keer wordt naast de feitelijke informatie ook een mening gegeven. Dit als de schrijver ingaat op het handelen van de mens en de gevolgen daarvan voor de aarde.

Het boek is door zijn formaat en materiaal (stevig karton) op verschillende manieren te gebruiken. Je kunt het boek natuurlijk vasthouden, maar ook plat neerleggen op de grond of op een tafel (en er van bovenaf op neer kijken). Ook kun je het boek rechtop neer zetten en zo recht naar de verschillende kaarten kijken. Dit afhankelijk van de vraag of je er in wilt lezen, speuren of vooral naar wilt kijken.

Bijzonderheden

Dit boek is door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek geselecteerd als een van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2012.

Jullie mening

Ook leuk

Boek 8+ JR

Je bent super... Jan!

Je bent super... Jan!

Je bent super... Jan!

Meer weten...

TV & Film 8+ JR

Wonder School

Wonder School

Wonder School

Meer weten...

Boek 8+ JR

Het stoere kunstboek - op avontuur in het Kröller-Müller museum

Het stoere kunstboek - op avontuur in het Kröller-Müller museum

Het stoere kunstboek - op avontuur in het Kröller-Müller museum

Meer weten...