Productie-detail

Grote gedachten, verhalen over filosofie

Grote gedachten, verhalen over filosofie

Boek VANAF 11 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
3 waarderingen

Maak met behulp van dit verhalenboek kennis met veertien filosofen en hun manier van denken.

Janny van der Molen. Els van Egeraat . uitgeverij Ploegsma. Leesboek . 24,95 . 9789021672250. 256. 2014.

Recensie 

Het verhalenboek ‘Grote gedachten’ is een educatief boek dat kinderen spelenderwijs kennis laat maken met grote filosofen uit het verleden. Meneer Swart vertelt op een leuke manier over veertien grote denkers aan zijn leerlingen. In de lessen bespreekt hij bekende filosofen als Nietzsche, Plato, Socrates, Descartes en Spinoza en hun ideeën. Meneer Swart gaat met zijn leerlingen in gesprek en zet ook de lezers van het boek aan het denken. Het laat kinderen nadenken over dingen die vanzelfsprekend lijken, maar dat eigenlijk niet zijn. Onderwerpen zijn: verschillen tussen mannen en vrouwen, leven en dood en goed en kwaad. Hoe dachten de filosofen toen en hoe denken wij er nu over? 

Het boek 'Grote gedachten, verhalen over filosofie' bestaat uit zes verschillende verhalen. De leerlingen staan in eerste instantie sceptisch tegenover de filosofie lessen die meneer Swart hen geeft. Ze hebben een afwachtende houding en kampen met problemen waar hedendaagse kinderen zich goed in kunnen verplaatsen. Zo wordt er bijvoorbeeld nagedacht over vrijheid. In het boek komen moeilijke woorden voor als communisme, manuscript en fractie. Deze woorden worden niet of nauwelijks toegelicht.

Leeftijdsadvies

Het verhalenboek 'Grote gedachten' sluit aan bij de leef- en belevingswereld vab kinderen vanaf 11 jaar. Op leeftijd komen kinderen in een leeftijdsfase waarin ze niet langer zomaar aannemen wat hen wordt verteld. Ze hebben met vragen waarop geen eenduidig antwoord te geven is en daar sluit dit boek uitstekend op aan. Beetje bij beetje zullen ze zich kunnen verplaatsen in de denkwijzen van de filosofen. Kinderen gaan begrijpen dat de bekende filosofen iets wilden bijdragen aan de samenleving waarin zij destijds leefden. Elfjarigen vinden onderwerpen als vrijheid en leven en dood interessant en discussieren hier graag over. Met  'Grote gedachten, verhalen over filosofie' worden belangrijke verhalen uit de filosofie voor elfjarigen zo begrijpelijk mogelijk verteld. 

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 11+ JR

Dus ik ben JR.

Dus ik ben JR.

Dus ik ben JR.

Meer weten...

TV & Film 11+ JR

Lover of Loser

Lover of Loser

Lover of Loser

Meer weten...

Boek 11+ JR

Garmanns straat

Garmanns straat

Garmanns straat

Meer weten...