Productie-detail

Gonnie

Gonnie

Boek VANAF 2 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
4 waarderingen

Gonnie het gansje heeft knalrode lievelingslaarsjes die ze op een dag niet meer kan vinden, waar zouden ze zijn?

Olivier Dunrea. Gottmer Uitgevers Groep. Prentenboek. ?7,95. 902573667X. 34. 2004.

Beschrijving inhoud

Het prentenboek ‘Gonnie’ vertelt het verhaal over het gansje Gonnie dat een paar knalrode lievelingslaarsjes heeft. Ze draagt ze elke dag totdat haar laarsjes plotseling verdwenen zijn. Gonnie zoekt overal naar haar rode laarsjes. En dan ineens ziet ze dat een ander gansje haar lievelingslaarsjes aan heeft. Het is Gijsje en samen besluiten ze om de laarsjes voortaan te delen.

Dit prentenboek heeft een vierkante vorm, stevige kartonnen pagina’s en ronde hoeken. Het is een verhalend boek dat is opgebouwd uit relatief eenvoudige illustraties en tekst. De illustraties geven enkel de hoofdzaken weer van het verhaal en laten details achterwege. Ze bevatten daardoor ook weinig tot geen perspectief. Ook de achtergronden spelen geen belangrijke rol in het verhaal en zijn daarom weggelaten. De tekst in het verhaal wordt gekenmerkt door ritmisch taalgebruik wat terug te zien is in de herhaling aan het begin van verschillende zinnen. Het prentenboek begint en eindigt ook exact hetzelfde. Daarnaast bevat het verhaal weinig tekst en is het opgebouwd uit korte zinnen. De prenten laten precies zien wat er in de tekst is gezegd. Ook komen er diverse malen opsommingen in het verhaal voor, bijvoorbeeld wanneer Gonnie beschrijft op welke momenten ze haar lievelingslaarsjes draagt. Verder is er sprake van een verteller die beschrijft wat Gonnie in dit verhaal beleeft.

Leeftijdsadvies

Qua leef- en belevingswereld sluit het prentenboek ‘Gonnie’ aan bij kinderen rond de 2 jaar. Vanaf deze leeftijd zullen kinderen zichzelf herkennen in het ondernemende gansje Gonnie. Het statische karakter zorgt ervoor dat ze het verhaal goed kunnen volgen. Het verhaal speelt zich verder af in het hier en nu en sluit daardoor aan bij de belevingswereld van deze kinderen. Het verhaal is een 'spannende belevenis (waar zijn delaarzen?) maar toch vertrouwd. Daarnaast staan de afbeeldingen op zichzelf, bevat het boek veel herhaling en relatief korte zinnen wat eveneens aansluit bij kinderen in deze leeftijdscategorie. Ook het formaat van het boek sluit hierbij aan.

Jullie mening

Ook leuk

Boek 2+ JR

Kikker viert feest

Kikker viert feest

Kikker viert feest

Meer weten...

Boek 2+ JR

Wat is het mooi donker

Wat is het mooi donker

Wat is het mooi donker

Meer weten...

Website 2+ JR

nijntje

nijntje

nijntje

Meer weten...