Productie-detail

Gompelemikkie!

Gompelemikkie!

Boek VANAF 4 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1 waarderingen

Rikkie belooft tante Trui om haar poes elke dag eten te brengen, maar welke poes is nu de juiste?

Paul Arnoldussen. Gertie Jaquet. Rubinstein. (Voor)leesboek. ?6,95. 9789047615491. 2014.

Kenmerken

  • (Voor)leesboek 
  • Gouden Boekje 
  • Huisdieren 
  • Eenvoudige verhaallijn 
  • Gekleurde illustraties 

Beschrijving inhoud

In het Gouden Boekje Gomplemikkie! gaat Tante Trui een paar dagen naar Parijs. Ze vraagt Rikkie om haar poes Jip elke dag na school wat eten te brengen. Rikkie stemt toe en gaat zoals gevraagd naar de slager voor wat vlees. Eenmaal in het huis van Tante Trui gaat hij op verkenning en probeert hij Jip te vinden. Dan blijken er niet één maar twee poezen in de tuin van Tante Trui te zijn. Wat moet hij nu doen?

Dit boekje is er één van een nog steeds groeiende serie. Het is een klein boekje dat een kartonnen kaft heeft met papieren bladzijdes. Het belangrijkste kenmerk is de glimmende gouden rug. Het taalgebruik in het boek wordt gekenmerkt door relatief korte, enkelvoudige zinnen. Een opvallende uitspraak in het boek is het woord ‘Gomplemikkie!’ dat te pas en te onpas door de hoofdpersoon van het boek wordt gezegd of gedacht. De illustraties zijn gemaakt met behulp van potlood, inkt en tientallen speciaal uitgesneden stempels.

Leeftijdsadvies

Qua leef- en belevingswereld sluit het gouden boekje Gomplemikkie! aan bij kinderen vanaf de leeftijd van 4 jaar. Vanaf deze leeftijd zullen kinderen erg moeten lachen om de oplossing die Rikkie bedenkt wanneer hij niet weet welke poes van Tante Trui is. De herhaling in de acties die Rikkie onderneemt geven jonge kinderen houvast en zorgen voor een terugkerend patroon.

Mening recensent

Gomplemikkie! Je zal toch maar ineens twee katten voor je zien staan die verdacht veel op elkaar lijken. Het is toch niet eerlijk om de een dan wel eten te geven en de ander niet. Het is grappig om te lezen hoe Rikkie omgaat met de situatie waarin hij verzeild raakt. Verder vind ik dat de illustraties in het boek prachtige sprekende kleuren hebben. Je ziet duidelijk dat er een grote diversiteit aan stempels is gebruikt. Deze zorgen voor een mooie verdeeldheid en afdruk van de inkt, wat een bijzonder effect geeft aan het geheel.

 


DanielleDeze recensie is geschreven door Daniëlle Steijaert. Daniëlle is leerkracht op een basisschool en geeft dit jaar les aan groep 4. Ze vindt het een uitdaging om kinderen te laten ervaren dat lezen behalve leuk, ook erg leerzaam en ontspannend kan zijn. De mediaproducten die ze voor Mediasmarties recenseert gebruikt ze regelmatig in haar lessen. Lees op de Mediasmarties recensentenpagina meer over onze recensenten.

Jullie mening

Ook leuk

App 4+ JR

Bobo spelen

Bobo spelen

Bobo spelen

Meer weten...

App 4-7 JR

Professor Staal

Professor Staal

Professor Staal

Meer weten...

TV & Film 4+ JR

Tork

Tork