Productie-detail

Geronimo Stilton Vakantiepakket

Geronimo Stilton Vakantiepakket

Boek VANAF 8 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
2 waarderingen

Ga in het kleurrijke vakantieboek aan de slag met spelletjes en opdrachten en bevind je in het Wilde Westen door het stripboek te lezen.

Geronimo Stilton. De Wakkere Muis. Vakantiepakket. 9,95 . 9789085922742. 48. 2014.

Kenmerken 

  • Vakantiepakket
  • Doeboek + Strip 
  • Geronimo Stilton 
  • Spelletjes en opdrachten 

Recensie

Het Geronimo Stilton vakantiepakket bestaat uit twee boeken, een vakantieboek en een stripboek. Het kleurrijke vakantieboek ( 64 pagina’s in een paperback van 17 x 24 cm) staat vol met spelletjes en opdrachten. Zo zijn er zoekplaten, (quiz)vragen, taalspelletjes, rekenraadsels, puzzels, moppen, rebussen, sudoku’s en een doolhof. Ook is er de terugkerende ‘Quiz van Klem’ en zijn er een aantal pagina’s met korte verhalen.

Meestal is er per pagina één spelletje of opdracht. Soms zijn het er twee. Op iedere pagina wordt aangekondigd wat het thema van de opdracht of puzzel is (bijvoorbeeld ‘waterpret’ of ‘op vakantie’). Ook staat er per opdracht een klein verhaaltje waarin wordt uitgelegd wat de bedoeling is. De opdrachten en spelletjes zijn rijk geïllustreerd met tekeningen die passen bij de opdracht. Zo zie je bij een puzzel met sportvragen Geronimo hard trainen op een indoor sportfiets. Voor wie  twijfelt over de oplossing, aan het eind van het boek staan de antwoorden!

Het tweede boek van het pakket is een gebonden stripalbum (van 17 x 24 cm, 48 pagina’s) over Geronimo Stilton, genaamd: ‘De snelste trein van het wilde westen’. In dit boek maakt Geronimo Stilton, samen met zijn zus Thea, zijn neven Klem en Benjamin en diens vriendin Pandora met een tijdmachine een reis terug in de tijd. Geronimo en zijn vrienden reizen terug naar het jaar 1869. Ze gaan naar het Wilde Westen van Amerika. Daar is de eerste treinverbinding tussen de oost- en de westkust bijna gereed. Maar, de piratenkatten, die ook terug in de tijd zijn gereisd, willen roet in het eten gooien en de treinverbinding voorkomen. Geronimo en zijn vrienden proberen te voorkomen dat de piratenkatten de geschiedenis weten te veranderen.

Aan het begin en aan het eind van het boek (op de binnenkant van de kaft) stellen alle hoofdpersonen uit het boek zich aan je voor, zodat je goed weet wie zij zijn. Ook stelt Geronimo Stilton zich traditiegetrouw aan het begin van het verhaal nog even aan je voor. Hij wil het liefst een gewone huismuis zijn, maar komt onbedoeld en onverwacht steeds voor hetere avonturen te staan. Zo ook in dit stripboek.

Ook in dit boek van Geronimo worden de letters af en toe anders weergegeven om de betekenis van een woord verder aan te duiden, zij het dat het in dit stripboek minder nadrukkelijk aanwezig is. De tekstballonnetjes met de zwarte ‘stripboekletter’ vormen hier toch de overhand. Wel verschijnt een aantal keer tussen de plaatjes een tekstblokje waarin steeds een kort stukje geschiedenis beschreven wordt. Bijvoorbeeld over de Transcontinental Railroad, de zeppelin, het Wilde Westen, gouverneur Leland Stanford en het dynamiet.

Leeftijdsadvies 

Zowel het vakantieboek als het stripboek is geschikt voor kinderen van acht jaar en ouder. De opdrachten in het vakantieboek sluiten goed aan bij de lesstof die kinderen in groep vier en vijf van de basisschool krijgen. De opdrachten dagen hen uit op het gebied van taal, rekenen en (begrijpend)lezen. Zo zijn er complexe sommen, moeten er ontbrekende letters aangevuld worden en worden kinderen getoetst op hun kennis van spelling, zinsvorming en het alfabet. Achtjarigen vinden het leuk om de lesstof die zij geleerd hebben in puzzel- en opdrachtvorm toe te passen. Zij vinden dit soort ‘breinbrekers’ uitdagender dan vakantieboeken voor jongere kinderen, waar het meer draait om korte verhaaltjes, liedjes, tellen, kleuren en knutselen. Ook kunnen achtjarigen al vlot lezen en de (tekst)opdrachten in het boek goed begrijpen.

Het stripboek sluit tevens goed aan bij de belevingswereld van achtjarigen. Kinderen van deze leeftijd krijgen steeds meer belangstelling voor geschiedenis. Het onderwerp in het stripboek (het ontstaan van eerste Transcontinental Railroad) is voor achtjarigen niet een heel gemakkelijk onderwerp. Ook zijn niet alle woorden even begrijpelijk. Toch zullen achtjarigen het verhaal en de belevenissen van Geronimo Stilton goed kunnen begrijpen omdat de tekeningen van de strip het verhaal voldoende ondersteunen en illustreren. De onderdelen waarin expliciet een stukje geschiedenis beschreven staat, hebben een apart kader. Kinderen die hier geen interesse in hebben of hier nog niet aan toe zijn, kunnen dit onderdeel gemakkelijk overslaan, zonder de rode draad van het verhaal uit het oog te hoeven verliezen. Het feit dat er per pagina slechts vijf tot zes illustraties zijn, maakt eveneens dat het verhaal overzichtelijk en daardoor goed te volgen is. In het bijzonder voor kinderen die nog wat moeite hebben met het lezen van een boek met relatief veel tekst.

Het feit dat de verhalen van Geronimo Stilton zich afspelen in een fantasiewereld, vol overdrijving, karikaturen en humor, maakt dat juist achtjarigen fan zijn van de boeken van deze muis. De fantasievolle verhalen en spannende avonturen sluiten aan bij hun behoefte nog even te kunnen ontsnappen naar een magische wereld.

Jullie mening

Meer van Geronimo Stilton

Boek 8+ JR

Geronimo Stilton: de Tovenaar van Oz

Geronimo Stilton: de Tovenaar van Oz

Geronimo Stilton: de Tovenaar van Oz

Meer weten...

TV & Film 6+ JR

Geronimo Stilton

Geronimo Stilton

Geronimo Stilton

Meer weten...

Boek 8+ JR

Geronimo Stilton: Prettige Vakantie Stilton?!

Geronimo Stilton: Prettige Vakantie Stilton?!

Geronimo Stilton: Prettige Vakantie Stilton?!

Meer weten...

Ook leuk

TV & Film 8+ JR

Hoe tem je een draak

Hoe tem je een draak

Hoe tem je een draak

Meer weten...

TV & Film 8+ JR

The Troop

The Troop

The Troop

Meer weten...

TV & Film 8+ JR

Johan en de Verenkoning

Johan en de Verenkoning

Johan en de Verenkoning

Meer weten...

Kleurplaten!

Kleur hier je favoriete televisiekarakter.
Start met kleuren