Productie-detail

Garmanns straat

Garmanns straat

Boek VANAF 11 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0 waarderingen

Wie is toch de Postzegelman die bij Garmann in de straat woont? Lees hoe Garmann een nieuwe vriend erbij krijgt.

Stian Hole. Stian Hole. Hoogland & van Klaveren. Prentenboek. ?14,50. 9789089671349. 44. 2013.

Kenmerken

  • Prentenboek
  • Buurt, mysterie
  • Moeilijk taalgebruik
  • Gekleurde illustraties
  • Zilveren Griffel 2014

Beschrijving inhoud

Garmanns straat is het tweede boek over Garmann en daarmee de opvolger van Garmanns zomer. In Garmanns straat volgen we wat gebeurtenissen in de straat waarin Garmann woont. Doordat Roy de buurjongen Garmann dwingt een lucifer af te steken ontstaat er brand in de tuin van de Postzegelman. De Postzegelman is een mysterie voor Garmann: wie is hij en wat doet hij zoal? Bij de brand komt de Postzegelman uit zijn huis en blijkt hij best aardig. Hij en Garmann worden vrienden. Ze hebben namelijk een gemeenschappelijke hobby: verzamelen. Garmann verzamelt bloemen en planten, de Postzegelman postzegels. Samen hebben ze interessante gesprekken terwijl de zomer langzaam overgaat in de herfst.

Dit boek is een groot papieren prentenboek met dikke bladzijden, waarin de tekst voor het verhaal een belangrijke rol speelt. Elke prent is verspreid over twee bladzijden met een blokje tekst. De tekst is vrij moeilijk. Zo komen er moeilijk woorden in voor als 'herbarium', die niet worden uitgelegd. Bovendien wordt gebruik gemaakt van lange zinnen en opsommingen. Daarnaast is enige algemene kennis en inzicht van belang om alles te kunnen begrijpen. Zinnen als "In China bouwen ze een dam die zo groot is dat het zwaartepunt van de aarde zal verschuiven en de aardbol onregelmatig zal gaan draaien" zijn bijvoorbeeld wat lastige zinnen. Het boek hanteert een originele schrijf- en illustratiestijl. De illustraties vullen de gehele bladzijden en hebben bruin/geel-achtige kleuren. Bovendien zijn ze erg gedetailleerd en daarmee vrij realistisch. Humor wordt opgemerkt in een zin die opeens over de bladzijde begint te dansen. Ook de illustraties, van bijvoorbeeld mensen die uit de lucht komen vallen, kunnen grappig gevonden worden. Vooral in het begin van het verhaal is er sprake van spanning wanneer de brand uitbreekt. Daarna gaat het verhaal nog verder, maar is niet echt sprake meer van een spanningsopbouw. Hierdoor is het einde ook niet verrassend en heeft het een open karakter.

Leeftijdsadvies 

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf 11 jaar. Kinderen vanaf deze leeftijd zullen de originele stijl van dit boek begrijpen. Jongere kinderen zouden in de war kunnen raken van het hak-op-de-tak karakter van het verhaal en het open einde. De letters zijn bovendien vrij klein en de zinnen lang met redelijk moeilijke woorden. Kinderen vanaf 11 zouden daarnaast de esthetische funstie en originaliteit van het boek kunnen herkennen.

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 11+ JR

Levende Bezems

Levende Bezems

Levende Bezems

Meer weten...

TV & Film 11+ JR

Alex FM

Alex FM

Alex FM

Meer weten...

Boek 11+ JR

De Kronieken van de kroon II - Koning op de Vlucht

De Kronieken van de kroon II - Koning op de Vlucht

De Kronieken van de kroon II - Koning op de Vlucht

Meer weten...