Productie-detail

Flip Fiasco 1: Oeps...

Flip Fiasco 1: Oeps...

Boek VANAF 8 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1 waarderingen

Flip heeft zijn eigen detectivebureau en vind zichzelf een genie. Maar hoe om te gaan met de tegenslagen?

Stephan Pastis. De Fontein. Graphic novel. €14,99. 9789026135743. 296. 2014.

Kenmerken

  • Graphic novel
  • Detectivebureau, vijanden
  • Humor
  • Zwart-wit illustraties

Beschrijving inhoud

Fiasco is zijn naam. Flip Fiasco. Maar, maak geen grappen over zijn naam, want hij is allesbehalve een fiasco. Tenminste, dat vindt Flip zelf. Hij vindt zichzelf populair, een grootsheid, een genie. Maar is dat wel zo? Flip is de oprichter, president en directeur van detectivebureau Fiks Fiasco Bv., samen met zijn ietwat domme ijsbeer Fiks. Ze houden kantoor in de kledingkast van Flip zijn moeder. Ondertussen wil het met de zaken niet zo vlotten. Het gestolen snoep van het jongetje Kevin, de plotselinge dood van de hamster van Bram en de vermiste schoenen van Maartje Muffin; Flip krijgt het niet opgelost. Ook zijn cijfers op school liegen er niet om. Gemiddeld staat hij een 0,3 (afgerond naar boven). Alsof het al niet erg genoeg is, begint zijn grootste aartsvijand Fiona Fiona haar eigen detectivebureau, de FFIOD. Tot ontsteltenis van Flip mag zij de toiletpapieraanval op het huis van Casper onderzoeken. Als Flip dan ook nog eens de segway van zijn moeder kwijtraakt (zijn Fiascomobiel), is hij er zeker van: Fiona Fiona wil hem tegenwerken. Hoe de sewgway terug te vinden voordat zijn moeder ontdekt dat hij weg is? En vooral: hoe het bedrijf van Fiona Fiona te vernietigen?

Flip Fiasco is een graphic novel. Tekst en (stripachtige) zwart-wit tekeningen wisselen elkaar af. Het boek leest als een verslag, geschreven en getekend door Flip. Waar de tekst tussentijds stopt, nemen de tekeningen het verhaal even over. In zijn verslag vertelt Flip zijn verhaal vol overtuiging van zijn gelijk, zonder enige vorm van reflectie of zelfinzicht. Ondertussen tonen de feiten al vrij snel dat hij het continue bij het verkeerde eind heeft en hier ook heel volhardend in is. Misverstand na misverstand stapelt zich op, waardoor steeds komischer situaties ontstaan. De tekeningen met de grappige clues of hilarische situaties vullen dit effect verder aan.

Leeftijdsadvies

Vooral kinderen vanaf een jaar of 8 voelen zich aangetrokken tot dit boek. Zij begrijpen dat Flip een karikatuur is van zichzelf, vinden het leuk dat zijn belevenissen over de top zijn en soms te fantastisch voor woorden. Dat Flip als hoofdpersoon in het boek geen enkele ontwikkeling doormaakt zal kinderen dan ook niet veel kunnen schelen. Zijn onverstoorde foute zelfbeeld ervaren zij juist als kracht van het boek. Vanaf het begin doorzien zij zijn almaar verkeerde inschattingen. Dat deze zich gedurende het boek alleen maar herhalen ervaren zij vooral als humorvol. Het inzicht slimmer te zijn dan Flip en meer dan hij de wereld te begrijpen, versterkt hun gevoel van eigenwaarde. Het feit dat Flip af en toe moeilijke woorden gebruikt of over volwassen zakelijke kwesties schrijft, zal kinderen van 8 dan ook niet veel kunnen schelen. Zolang zij de kern van het verhaal en de miskleunen van Flip maar begrijpen.

Mening recensent

Een humoristisch boek, wat lekker vlot wegleest. Kinderen die houden van boeken waarin vooral een karikaturale wereld centraal staat zullen zich met Flip Fiasco prima vermaken. 

 


NienkeDeze recensie is geschreven door Nienke. Nienke zet zich in voor kinderen/gezinnen die jeugdhulp krijgen. Ze leest graag kinderboeken en volgt de ontwikkelingen op het gebied van mediawijsheid, taalontwikkeling en leesbevordering. Lees op de Mediasmarties recensentenpagina meer over onze recensenten.

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 8+ JR

Doctor Cheezy

Doctor Cheezy

Doctor Cheezy

Meer weten...

TV & Film 8+ JR

Ned's Survival Gids

Ned's Survival Gids

Ned's Survival Gids

Meer weten...

TV & Film 8+ JR

Baasjes

Baasjes

Baasjes

Meer weten...

Kleurplaten!

Kleur hier je favoriete televisiekarakter.
Start met kleuren