Productie-detail

Fiete Anders - Op reis met de wind

Fiete Anders - Op reis met de wind

Boek VANAF 4 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1 waarderingen

Het schaap Fiete Anders woont op de dijk aan zee. Via de wind hoort hij de meest avontuurlijke verhalen en hij besluit een wereldreis te gaan maken.

Miriam Koch. Miriam Kock. Hoogland & Van Klaveren. Prentenboek. ?14,95. 9789089670083. 36. 2012.

Beschrijving inhoud

Het schaap Fiete Anders vindt het heerlijk dat hij zo dicht bij de zee woont. Hier, waar de golven ruisen en de wind tot hem kan spreken, voelt Fiete zich thuis. Maar de avontuurlijke verhalen van de wind verleiden Fiete meer en meer. Hij wil alles te weten komen over die plaatsten ver hier vandaan. Samen met zijn vriendin de meeuw gaat Fiete op reis. Een reis over de wereld waarbij hij kennis maakt met vreemde landen en producten die hij nog nooit heeft gezien.

Het boek heeft een groot, oblong formaat met een geplastificeerde voorkant en papieren pagina’s. Op de voorkant zijn Fiete en zijn vriendin de meeuw te zien, die vanaf een schip over de zee turen. In het Boek is iedere prent over twee pagina’s verdeeld. Aan weerszijden van deze prenten is telkens een deel van het verhaal opgenomen. In de illustraties wordt er gebruik gemaakt van tekenkunst, waarbij primaire, secundaire en tussenkleuren af en toe geleidelijk in elkaar overvloeien. Er zijn veel details zichtbaar binnen de afbeeldingen. Op de prenten is er aandacht voor de voor- en achtergrond van de situaties, wordt er in- en uitgezoomd en de standpunten wisselen geregeld van ooghoogte perspectief naar vogelperspectief en zelfs kikvorsperspectief.

Leeftijdsadvies

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Vanaf deze leeftijd willen kinderen de wereld om hen heen steeds beter begrijpen. Ze stellen veel waaromvragen en hun nieuwsgierigheid kent geen grenzen. Dit boek geeft veel informatie over verre landen, de natuur die daar te vinden is en grondstoffen die er vandaan komen. De verschillen tussen verscheidene plaatsen op aarde komen hierdoor duidelijk naar voren. Kinderen met een leeftijd van 4 jaar beginnen meer van boeken met een filosofische aard te houden. De boodschap van dit boek vertelt hen dat de wereld prachtig is, dat er vele magische plaatsen zijn op deze wereldbol, maar dat het gevoel van thuis het allerbelangrijkste is. Fiete ziet veel en is betoverd door alle nieuwe dingen die hij leert. Toch krijgt hij heimwee en wil hij graag terugkeren naar zijn eigen, vertrouwde dijk aan zee. Het verhaal eindigt dan ook met een veilige terugkeer van de hoofdpersoon, die na een groot avontuur heerlijk in slaap valt op de plaatst waar hij zich het meest thuis voelt. Fiete is een schaap dat beduidend anders is dan de andere schapen. Dit is voor kinderen zichtbaar gemaakt door de rood-wit gestreepte vacht van Fiete. Ook in het verhaal speelt het thema ‘anders zijn’ een belangrijke rol. Een schaap maakt als kuddedier deel uit van een groep. Toch wil Fiete Anders meer van het leven en gaat hij eropuit om de wereld te verkennen. Hij ontdekt onderweg vele dingen die ‘anders’ zijn. De boodschap die steeds weer terugkomt is dat ‘anders’ goed is en mag. Dit leert kinderen dat ze zichzelf mogen zijn, op een manier die bij hen past.

Bijzonderheden

Dit boek is door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek geselecteerd als een van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2012.

Jullie mening

Ook leuk

Boek 4+ JR

Allemaal vriendjes

Allemaal vriendjes

Allemaal vriendjes

Meer weten...

TV & Film 4+ JR

Kabouter Plop - Plop & Kwispel

Kabouter Plop - Plop & Kwispel

Kabouter Plop - Plop & Kwispel

Meer weten...

TV & Film 4+ JR

K3 Bengeltjes (2012)

K3 Bengeltjes (2012)

K3 Bengeltjes (2012)

Meer weten...