Productie-detail

En ik dan?

En ik dan?

Boek VANAF 11 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0 waarderingen

Joop vindt het knap lastig om vier ouders te hebben die zich overal mee bemoeien. Maar wanneer ze de Franse Emma ontmoet via Facebook staat haar wereld op z'n kop.

Ingrid Kluvers. Moon. Leesboek. ?17,50. 9789048820221. 254. 2014.

Kenmerken

  • Leesboek
  • Homoseksualiteit, vriendschap, familie
  • Moelijke woorden

Beschrijving inhoud

De 13-jarige Joop heeft vier ouders: twee vaders en twee moeders die homoseksueel zijn. Samen met haar oma wonen ze allemaal bij elkaar in huis. Joop is enig kind en heeft twee beste vriendinnen: Mees en Juul. Via Facebook komt Joop in aanraking Emma, een meisje uit Frankrijk. Joop spreekt met haar af, maar niemand mag het weten. Emma maakt gevoelens bij Joop los, maar ze weet niet wat Emma van haar wil. Een verwarrende periode breekt aan, met een zomer vol ontknopingen en emotionele momenten.

In het boek En ik dan? worden thema's behandeld waar tieners veel mee worstelen. Een groot thema is homoseksualiteit. Joop vraagt zich af of ze homoseksueel is en haar ouders bestaan uit een homostel en een lesbisch stel. Hierdoor voelt Joop zich anders dan anderen, maar leert uiteindelijk dat de mensen om haar heen haar respecteren zoals ze is. Ook de vriendschap met haar twee beste vriendinnen staat in het verhaal centraal. Wat vertelt ze wel en niet aan hen en wie kan ze vertrouwen? Tijdens de ontknoping in het verhaal komen de, toch al ingewikkelde, familiebanden op losse schroeven te staan en weet Joop even niet wat ze ermee moet.

Het verhaal wordt verteld vanuit Joop, in de ik-vorm. Je wordt meegesleept met haar gedachten en vaak zijn die gedachten herkenbaar. Wel worden soms moeilijke woorden gebruikt, zoals "prelude" en "incluis". Woorden die kinderen van Joop's leeftijd (13 jaar) vaak nog niet kennen. Joop komt mede daardoor wel erg wijs over voor haar leeftijd. Ze komt duidelijk uit een welvarend, maar toch hippie-achtig gezin. Zo eten ze altijd biologisch, veelal uit eigen tuin, en wonen ze in een soort woongemeenschap. Joop is bovendien een vrij brave puber. Ze oefent vaak uit zichzelf piano en doet geen grote foute dingen.

Leeftijdsadvies

En ik dan? is geschikt voor kinderen vanaf 11 jaar. In het boek ontdekt Joop wie ze is en wat haar plek is in de familie. De thema's in het boek zijn onderwerpen waar kinderen vanaf deze leeftijd zich ook mee bezig gaan houden. Hierdoor zijn sommige situaties herkenbaar voor de lezer. Er worden vrij moeilijke woorden gebruikt die kinderen vanaf deze leeftijd misschien nog niet helemaal begrijpen, maar dat is niet storend voor het begrijpen van het verhaal. Door de ik-vorm leest het boek verder lekker weg.

Deze recensie is geschreven door de redactie van Mediasmarties.

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 11+ JR

Dus ik ben JR.

Dus ik ben JR.

Dus ik ben JR.

Meer weten...

Boek 11+ JR

Hotel de grote L

Hotel de grote L

Hotel de grote L

Meer weten...

Boek 11-13 JR

Het lied van de vreemdeling

Het lied van de vreemdeling

Het lied van de vreemdeling

Meer weten...