Productie-detail

Een, twee, drie... ik kom!

Een, twee, drie... ik kom!

Boek VANAF 4 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1 waarderingen

De dieren van het oerwoud verzamelen zich om met zijn allen verstoppertje te gaan spelen.

Il Sung Na. De Vries-Brouwers. Prentenboek. ?14,95. 978-905-341-876-5. 32. 2012.

Beschrijving inhoud

Aan de rand van het oerwoud komen alle dieren samen. Ze krijgen het idee om verstoppertje te gaan spelen. Olifant is hem en begint te tellen, tot 10. Ondertussen doen de andere dieren hun uiterste best een goed verstopplekje te vinden. Olifant zoekt hoog en laag en al gauw heeft hij alle dieren gevonden. Nou ja, bijna alle dieren dan. Kameleon is namelijk nergens te vinden. Zelfs als alle andere dieren mee helpen zoeken wordt Kameleon niet gevonden. “Buut vrij!” horen de dieren opeens iemand roepen.

Het boek (groot, vierkant formaat) heeft een geplastificeerde omslag en papieren pagina’s. Iedere pagina bevat een of meerdere prenten. Zo is er tijdens het tellen van Olifant telkens te zien hoe een dier een poging doet zich te verstoppen. Op dezelfde pagina is een tellende Olifant zichtbaar aan de zijkant. Enkele prenten in het boek worden verspreid over twee pagina’s (panoramisch effect). De illustraties in het boek bevatten primaire en secundaire kleuren die geleidelijk in elkaar overvloeien. Er wordt gebruik gemaakt van collagetechniek. Het geheel van deze elementen geeft het boek een magisch sfeertje. De afbeeldingen bevatten veel details en de gezichtsuitdrukkingen en emoties van de dieren zijn goed zichtbaar.

Leeftijdsadvies

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. In dit verhaal komen meerdere personages aan bod, waarbij ook bijpersonen centraal komen te staan. Ieder personage voegt iets toe aan het verloop van het verhaal. Kinderen van 4 jaar kunnen hun aandacht meer verdelen over verschillende personages in het boek en houden bovendien van verhalen met vermenselijkte dieren als karakters. Vooral Kameleon speelt (naast Olifant) een belangrijke rol. Hij verschijnt op iedere pagina, maar is steeds gecamoufleerd. Dit geeft de lezer de kans om iedere prent weer op zoek te gaan naar Kameleon. Ook biedt het boek kansen om tot tellen te komen. Olifant telt iedere prent, tot hij bij 10 is aanbeland en gaat zoeken. De cijfers die bij zijn tellen horen zijn groot geschreven afgebeeld, zodat kinderen het getalbeeld aan de klank kunnen koppelen en de volgorde van de cijfers kunnen oefenen.

Ook de manier van tekstgebruik sluit aan bij kinderen met een leeftijd van 4 jaar. Abstracte begrippen als ‘hoog’ en ‘laag’ worden gebruikt en de betekenis van deze woorden wordt d.m.v. de prenten duidelijk gemaakt. Het lettertype verschilt van grootte en de zinnen staan kris kras door de prenten heen geschreven. Dit zorgt ervoor dat lezers een goede focus moeten hebben om de tekst goed te kunnen lezen. Kinderen van 4 jaar worden hier steeds beter in, door hun opbouwende leeservaringen.

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 4+ JR

Samson & Gert: Hotel Op Stelten

Samson & Gert: Hotel Op Stelten

Samson & Gert: Hotel Op Stelten

Meer weten...

Boek 4+ JR

Tangramkat

Tangramkat

Tangramkat

Meer weten...

Boek 4+ JR

Naar de wolven

Naar de wolven

Naar de wolven

Meer weten...