Productie-detail

Een pony met een geheim

Een pony met een geheim

Boek VANAF 10 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
17 waarderingen

Als Nina de zwarte pony Cato ziet, is ze op slag verliefd. Maar thuis gedraagt Cato zich heel anders, wat is er met haar aan de hand?

Joke Reijnders. Leopold. Leesboek. ?12,95. Ook beschikbaar als e-book. 978-902-585-936-7. 105. 2012.

Beschrijving inhoud

Nina gaat met haar vader, moeder en broer Finn verhuizen naar de Paardenheuvel. Deze oude manege knappen ze op tot een nieuw Hippisch Centrum. Als ze paarden gaan kijken bij de handelaar in de buurt valt Nina als een blok voor de zwarte New Forest pony Cato. Nina mag een pony van haar ouders en deze wil ze zeker! Zo rustig, lief en betrouwbaar, ja dit is echt een droompony. Volgens de handelaar is de pony verwaarloosd maar met wat liefde knapt de pony zo op. Nina ziet het helemaal zitten! De volgende dag loopt Nina vol trots naar haar nieuwe pony, maar deze doet ineens heel vreemd en wil niets van mensen weten en krijst alles bij elkaar. De ouders van Nina willen Cato direct weer terugbrengen naar de handelaar maar daar wil Nina niets van weten, ze denkt dat ze Cato wel weer mak kan maken. Zal dit haar lukken en blijkt Cato inderdaad Nina's droompony?

Het boek bevat weinig hoofdpersonen, Nina, haar broer Finn en ouders, de handelaar, een nieuwe vriendin Rozemarijn en Cato de pony. Het verhaal wordt verteld vanuit Nina haar perspectief, je gaat als lezer mee met haar gevoelens. Nina's broer Finn plaagt haar veel en vaak, maar toch lijkt hij wel het beste met haar voor te hebben. Nina is verder een eigenwijs en eigengereid meisjes en denkt Cato te kunnen transformeren naar een lieve en betrouwbare pony. Hier werkt ze hard voor ondanks dat ze in het verleden snel verveeld was van haar huisdieren (vis en konijn). Ze moet zich bewijzen wat betreft verantwoordelijkheid ten opzichte van haar ouders die erg veel verstand van paarden hebben.

Het leesboek bevat 15 hoofdstukken, inclusief tips hoe om te gaan met paarden en nawoord. Het boek heeft een harde voorkant met op de voorkant een foto. Op de afbeelding is de hoofdpersoon met pony te zien. In het boek zijn verder geen illustraties of foto's opgenomen. Het boek bevat verder geen moeilijke woorden, speciale termen zoals het bijvoorbeeld het ras New Forest worden duidelijk uitgelegd. De zinnen zijn kort en bevatten veel dialogen.

Leeftijdsadvies

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Nina is een realistisch karakter (zij de lezer zelf kunnen zijn) en het verhaal speelt zich af in een herkenbare en nabije omgeving van een paardenliefhebber (de manege, het bos). De strijd tussen haar broer Finn die haar een beetje pest is voor hen herkenbaar omdat het verschil tussen jongens en meisjes steeds duidelijker wordt. Het geheim (myserie) dat Cato met zich meedraagt is voor hen spannend en aantrekkelijk. Zoeken naar raadsels en oplossingen past precies bij deze leeftijd.

Bijzonderheden

  • Ook beschikbaar als e-book.
  • Het boek beschrijft hoe je met paarden kunt omgaan, de Natural Horsemanship methode en hoe je paarden kunt houden (de hit-actief stal). Op deze manier leert de lezer ook nog wat. Het omgaan met paarden en beschrijving van materiaal (harnachement) komt overeen met de werkelijkheid.

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 10+ JR

Villa Achterwerk: Van hier tot Tokio

Villa Achterwerk: Van hier tot Tokio

Villa Achterwerk: Van hier tot Tokio

Meer weten...

Boek 10+ JR

Stapelverliefd

Stapelverliefd

Stapelverliefd

Meer weten...

Website alle

Kinderpodcasts

Kinderpodcasts

Kinderpodcasts

Meer weten...