Productie-detail

Een jongen met de naam Kerstmis

Een jongen met de naam Kerstmis

Boek VANAF 10 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1 waarderingen

De arme jongen Nikolas komt in zijn jonge leven al voor belangrijke keuzes te staan. Zal zijn geloof in magie hem helpen het goede te blijven zien?

Matt Haig. Chris Mould. Moon. Leesboek. ?17,50. 9789048832712 . 256. 2016.

Kenmerken

  • Leesboek
  • Avontuur 
  • Kerstmis, Finland, elfen 
  • Fantasierijk 
  • Zwart/wit illustraties 

Beschrijving inhoud

Het boek Een jongen met de naam Kerstmis vertelt het verhaal over Nikolas, een jongen die bij zijn vader opgroeit in de bossen in Finland. Ze werken elke dag hard om eten op de plank te krijgen. Op een dag krijgen ze bezoek van een jager die gestuurd is door de koning. Samen vertrekken ze op expeditie naar het verre noorden, op zoek naar bewijs dat het elfdendorp ‘Elfhelm’ - dat daar mogelijk ligt - echt bestaat. Nikolas blijft achter bij zijn gemene tante. Hij probeert te blijven geloven in het goede, maar dat is niet eenvoudig. Zal hij zijn nieuwsgierigheid weten te bedwingen en het gevaar weten te mijden of trekt hij de stoute schoenen aan en gaat hij zijn vader achterna?

Een onmogelijkheid is een mogelijkheid die je nog niet snapt. Op deze wijsheid is dit hele boek gebaseerd. Vanaf de eerste bladzijde richt het boek zich meteen tot jou als lezer. Je voelt je aangesproken, alsof de verteller van het verhaal in je gedachten kan kijken. Door soms maar enkele woorden op een volledig lege bladzijde, wordt je nog verder meegenomen in het verhaal dat het boek vertelt. Dit vergroot je nieuwsgierigheid en bouwt een grote spanningsboog op. Je vermoeden wordt uiteindelijk bevestigd en Nikolas zal zijn rol als Kerstman - zoals we die tot op heden kennen -vervullen. Het einde staat vast, maar de weg erheen is zeer verrassend.

Leeftijdsadvies

Qua leef- en belevingswereld sluit het boek Een jongen met de naam Kerstmis aan bij kinderen vanaf de leeftijd van 10 jaar. Vanaf deze leeftijd zullen kinderen steeds meer begrip op kunnen brengen voor de moeilijke situaties waarin Nikolas zich soms bevindt. Kies je voor je familie of voor het goede? Ook zullen zij de humor inzien van uitspraken als ‘hij beklom de berg weer, want daar zijn bergen voor’. Het geringe aantal (overigens prachtig getekende) illustraties zorgt dat er een groot beroep wordt gedaan op de fantasie van de lezer.

Mening recensent

Het ware verhaal van de Kerstman... als een boek een onderwerp als dit durft aan te snijden is mijn aandacht eigenlijk al meteen getrokken. Ik opende het boek met een glimlach en mijn vermoeden werd bevestigd. Dit is niet zomaar een boek. Dit is een boek met een verhaal dat je bij blijft. Na het lezen van het boek zul je weer weten waarom Kerst zo’n bijzonder en mooi feest is. Terwijl de vader van Nikolas hem wat levenswijsheid probeert bij te brengen, wordt ook jij als lezer gewezen op alle wonderen van de wereld. Het wijst je met name op alle dingen waar we eigenlijk iedere dag weer dankbaar voor mogen zijn. Het boek is geschreven met een knipoog en schept direct hoge verwachtingen, maar maakt deze dan ook helemaal waar.

 

DanielleDeze recensie is geschreven door Daniëlle Steijaert. Daniëlle is leerkracht op een basisschool. Ze vindt het een uitdaging om kinderen te laten ervaren dat lezen behalve leuk, ook erg leerzaam en ontspannend kan zijn. De mediaproducten die ze voor Mediasmarties recenseert gebruikt ze regelmatig in haar lessen. Lees op de Mediasmarties recensentenpagina meer over onze recensenten. 

Jullie mening

Ook leuk

Boek 10+ JR

Voor altijd samen, amen

Voor altijd samen, amen

Voor altijd samen, amen

Meer weten...

Boek 10+ JR

Het jaar dat de bijen kwamen

Het jaar dat de bijen kwamen

Het jaar dat de bijen kwamen

Meer weten...

Boek 10+ JR

Ik moet dit doen

Ik moet dit doen

Ik moet dit doen

Meer weten...