Productie-detail

Een ijsbeer in de tropen

Een ijsbeer in de tropen

Boek VANAF 3 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
2 waarderingen

Als Lars, de kleine ijsbeer voor het eerst met zijn vader mee mag naar de grote ijsvlakte drijft hij weg op een ijsschots. Zal hij weer veilig thuis komen?

Hans de Beer. Hans de Beer. De Vier Windstreken. Prentenboek. ?13,95. 9055791857. 28. 1987.

Beschrijving inhoud

Het is een bijzondere dag voor Lars, de kleine ijsbeer. Hij mag voor het eerst met zijn vader mee naar de grote ijsvlakte die aan zee grenst. Maar Lars drijft op een ijsschots weg van de witte poolwereld en komt in een land waar alles groen is. Zijn nieuwe vriend Hippo het Nijlpaard brengt Lars naar Dago de arend. Gelukkig weet Dago hoe Lars weer veilig thuis kan komen.

Het boek (groot, rechthoekig formaat) heeft een stevige kartonnen kaft. Voorop staat een afbeelding van Lars die helemaal alleen op een ijsschots wegdrijft. De pagina’s zijn van papier. Op iedere bladzijde staat een grote prent, met een wit kader er om heen. De prenten ogen realistisch, terwijl ze toch een fantasiewereld weergeven. De kleuren zijn zacht en vloeien soms in elkaar over. De prenten nemen meer ruimte in beslag dan de tekst. Onderaan iedere prent staat een deel van het verhaal. Het verhaal geeft in chronologische volgorde de reis van Lars weer.

Leeftijdsadvies

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf drie jaar. Bij deze leeftijdsgroep hoeft een boek minder over hun feitelijke leefwereld te gaan en staan herkenbare emoties meer centraal. Bijvoorbeeld over de geborgenheid van familie. Kinderen van drie begrijpen de band die Lars met zijn vader heeft, zijn heimwee als hij verdwaald is en zijn vreugde als hij weer herenigd wordt met zijn familie. Het boek sluit in die zin aan bij de emoties van driejarigen klein te zijn in een grote, nog vreemde wereld. Zij kunnen last hebben van ‘scheidingsangst’, waardoor zij het moeilijk vinden om alleen te gaan slapen. Het afdrijven van Lars op de ijsschots, terwijl hij ligt te slapen, sluit bij deze angst aan. Dit maakt het boek voor driejarigen ook spannend. Lukt het Lars om weer veilig thuis te komen? Voor driejarigen is het daarom belangrijk dat in een verhaal oplossingen worden bedacht voor dit soort ‘hindernissen’. Ook is het voor hen belangrijk dat een verhaal goed afloopt. Dit heeft voor hen een troostende werking. Zij ervaren dat de reis van Lars hem ook iets opgeleverd heeft. Hij is gegroeid dankzij de nieuwe belevenissen. Ook de prenten in het boek laten de verschillende emoties van Lars zien. Doordat de prenten in een wit kader zijn geplaatst wordt de aandacht volledig naar de prent getrokken. Iedere prent beslaat zo een fragment van het verhaal dat op die pagina centraal staat. Het boek heeft tot slot ook een educatief karakter. Zo leren kinderen over het verschil tussen de Noordpool en Afrika en de verschillende dieren die daar voorkomen.

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 3+ JR

De Wereld is Mooi

De Wereld is Mooi

De Wereld is Mooi

Meer weten...

TV & Film 3+ JR

Casper & Lisa

Casper & Lisa

Casper & Lisa

Meer weten...

App 3+ JR

Toca Hair Salon 3

Toca Hair Salon 3

Toca Hair Salon 3

Meer weten...