Productie-detail

Draakje Donatius en de vergeten verjaardag

Draakje Donatius en de vergeten verjaardag

Boek VANAF 4 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
2 waarderingen

Draakje Donatius is jarig! Maar iedereen lijkt zijn verjaardag te zijn vergeten...

Li Lefebure en Margot Senden. Clavis. €14,95. 9789044821000. 26. 2014.

Kenmerken

  • Prentenboek
  • Verjaardag, draak
  • Met knutsel- en baktips
  • Met spel

Beschrijving inhoud

Hoera! Draakje Donatius is jarig. Hij heeft zin in een feestje. Hij wil een taart bakken en slingers ophangen. Maar dan vraagt Vigilius de vos of Draakje hem even kan komen helpen. Voor de ingang van zijn hol liggen namelijk allemaal losse bladeren. Ook Sita de vogel vraagt Draakje om hulp. Haar voorraad noten is uit de boom gevallen. Natuurlijk wil Draakje dat, maar hij wil ook naar huis, feestvieren. Het duurt Draakje allemaal te lang. Hij wordt er ongeduldig en knorrig van. Als ook zijn vriendin Floriene er niet is, weet Draakje het zeker: iedereen is zijn verjaardag vergeten. Thuis wacht hem gelukkig een grote verrassing. Zijn hulp blijkt niet voor niets te zijn geweest.

Draakje Donatius is een groot vierkant prentenboek met harde kaft. De verhalende tekst, in chronologisch verloop, beslaat steeds één pagina en bestaat uit korte zinnen die onder elkaar zijn geplaatst. Het taalgebruik is begrijpelijk. Er komen geen opvallend moeilijke woorden in de tekst voor. De kleurrijke prenten bestrijken ieder steeds twee pagina’s en maken het verhaal beeldend. Zo heeft Draakje Donatius met zijn wisselende emoties (blij, boos, verdrietig) op elke prent een prominente rol. Ook is te zien dat het verhaal zich afspeelt in de herfst (vallende roodbruine bladeren en takken, de notenvoorraad van de vogel, warme drakenmelk drinken etc.). Op de schutbladen van het boek staan nog knutsel- en baktips voor als je zelf een (draken)feestje wilt geven. Achterin het boek staat een drakentaartspel afgebeeld, een soort ‘mens erger je niet’. Voor de moeilijker variant van het spel heb je kaarten nodig. Deze kun je downloaden op www.draakjedonatius.nl.

Leeftijdsadvies

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar oud. Zij houden van prentenboeken waarin dieren voorkomen die zich als mensen gedragen. Ook bevat het boek verschillende thema’s die kinderen van vier jaar oud aanspreken, zoals jarig zijn/een feestje geven, vriendschap en de herfst. Het zijn onderwerpen waar ze thuis of op de basisschool mee bezig zijn. Tevens zullen kinderen de emoties van Draakje, zoals blijdschap, verdriet en boosheid, herkennen en begrijpen.

Mening recensent

Een boek waarin kinderen (en helemaal bijna jarigen!) zich goed kunnen inleven in het lieve Draakje Donatius en de spannende vraag of het hem zal lukken zijn verjaardag te vieren. Dat uiteindelijk Draakje, zonder dat hij het wist, meegeholpen heeft zijn eigen verjaardag voor te bereiden, is een grappige twist in het verhaal.

 


NienkeDeze recensie is geschreven door Nienke. Nienke zet zich in voor kinderen/gezinnen die jeugdhulp krijgen. Ze leest graag kinderboeken en volgt de ontwikkelingen op het gebied van mediawijsheid, taalontwikkeling en leesbevordering. Lees op de Mediasmarties recensentenpagina meer over onze recensenten.

Jullie mening

Ook leuk

App 4+ JR

Rollende Pepernoot

Rollende Pepernoot

Rollende Pepernoot

Meer weten...

Boek 4+ JR

Een vijver vol inkt

Een vijver vol inkt

Een vijver vol inkt

Meer weten...

Boek 4+ JR

De laars van Reus

De laars van Reus

De laars van Reus

Meer weten...

Kleurplaten!

Kleur hier je favoriete televisiekarakter.
Start met kleuren