Productie-detail

Dottie's eieren

Dottie's eieren

Boek VANAF 3 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
3 waarderingen

Dottie wil haar nest met eieren aan iedereen laten zien, maar de andere dieren hebben geen tijd en zijn druk met hun eigen kroost. Dottie wordt steeds minder blij...

Julie Sykes. Jane Chapman. Lemniscaat. Prentenboek. ?8,95. 978 90 5637 063 3. 30. 2001.

Kenmerken

  • Prentenboek
  • Kip, boerderij, dieren
  • Korte zinnen
  • Repeteerverhaal

Beschrijving inhoud

Dottie de kip is enorm blij en trots omdat ze een nest eieren heeft gelegd. Ze wil haar lichtbruine, gladde, glanzende eieren aan iedereen op de boerderij laten zien. Aan elk dier dat ze tegenkomt vraagt ze of ze naar haar eieren komen kijken, maar elk dier (eend, varken, schaap, hond en koe) heeft het veel te druk met hun eigen kinderen. Dottie kijkt vol bewondering naar diens kroost maar raakt ondertussen steeds minder enthousiast over haar eigen eieren, ze bewegen niet eens! Wanneer de eieren zelfs beginnen te breken raakt Dottie in paniek. Maar tot haar grote opluchting komen er kuikens uit haar eieren! Even later paradeert ze trots met haar kuikens over de boerderij. Iederen kijkt nu vol bewondering naar haar.

Het grote rechthoekige boek, met kartonnen omslag heeft, op paar bladzijdes na, een paginavullende illustratie staan. De linker- en de rechterpagina vormen samen een afbeelding waardoor een panoramisch effect ontstaat. De illustraties zijn realistisch met heldere kleuren en weinig lijnen waardoor ze eenvoudig overkomen. De ingezoomde platen van Dottie vergroten de betrokkenheid bij haar als hoofdpersoon van het verhaal. De tekst bevat gemiddeld zes regels en staan verdeeld over de pagina (net waar het het beste uitkomt) en zijn korte eenvoudige, samengestelde zinnen.

Leeftijdsadvies

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Zij zullen zich de emoties die Dottie ervaart (trots, blij, verdrietig) al redelijk goed kunnen begrijpen. Het boek speelt zich in principe af op één locatie (de boerderij) waardoor het overzichtelijk blijft. Ook is Dottie's eieren een repeteerverhaal, want elke keer wordt een dier gevraagd om naar Dottie's eieren te kijken. Repeteerverhalen vinden kinderen van deze leeftijd fijn. Het vrolijke einde geeft de kinderen een goed gevoel.

Jullie mening

Ook leuk

App 3+ JR

Die niet

Die niet

Die niet

Meer weten...

TV & Film 3+ JR

Charlie en Lola - Seizoen 1 Deel 1

Charlie en Lola - Seizoen 1 Deel 1

Charlie en Lola - Seizoen 1 Deel 1

Meer weten...

TV & Film 3+ JR

KRO Kindertijd

KRO Kindertijd

KRO Kindertijd

Meer weten...