Productie-detail

Dina is terug

Dina is terug

Boek VANAF 10 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0 waarderingen

De (dikke) omnibus 'Dina is terug!' bevat vier verhalen over Dina, een meisje van dertien jaar oud dat erg van toneelspelen houdt.

Do van Ranst. Davidsfonds. Omnibus . 19,95. 9789059084780. 585. 2013.

Kenmerken 

  • Omnibus 
  • Voor meiden
  • Theater
  • Verliefdheid, vriendschap 
  • Tienerproblemen en emoties 

Recensie

In het eerste verhaal ('Verre vrienden en een vlek' is Dina verhuisd naar een ander deel van het land. Met pijn in het hart heeft ze afscheid genomen van haar beste vrienden Marlowies, Senne en Martijn. Dina vindt het leven op haar nieuwe woonplek maar saai. Ze heeft nog geen nieuwe vrienden en nergens in de buurt is er een mogelijkheid om aan theater te doen. Pas als Dina de mensen uit haar buurt beter leert kennen weet ze haar draai weer te vinden.  Als zij en haar nieuwe vrienden met een verdrietige situatie geconfronteerd worden, vervult ze een belangrijke rol. In het tweede verhaal (“Boze buren en bikini’s) is het zomervakantie. Dina en haar nieuwe vrienden besluiten om een circusvoorstelling te gaan maken. Dan staan opeens haar vrienden van vroeger op de stoep. Ze nemen haar mee op vakantie naar Avignon, in Frankrijk. Daar is een groot theaterfestival. Het blijkt een spannende kampeervakantie te worden. Als de ouders van Dina zich zorgen maken, besluiten ze om in te grijpen. Het derde verhaal ('Tranen van Stroop en Theater') speelt zich vooral af op de school van Dina. Dina besluit samen met haar juf om een theatergroep op school op te richten. Maar dan wordt haar juf langdurig ziek en is het maar de vraag of de plannen nog wel door zullen gaan. In het vierde verhaal ('Gedoe, gedonder en een wonder') krijgt Dina de hoofdrol in een musical op school. Alles lijkt naar wens te gaan, tot haar ouders relatieproblemen krijgen en het thuis niet meer gezellig is. Als de vrienden van Dina ook nog eens jaloers op haar zijn omdat zij les krijgt van Yasmijn, de winnares van het televisieprogramma ‘Dus jij denkt dat je kan dansen’, heeft Dina het even niet gemakkelijk.

De vier verhalen in het boek volgen elkaar in chronologie op. Het boek is geschreven in de ik-vorm waardoor je als lezer het gevoel hebt dat Dina persoonlijk tegen je praat. Dat Dina een theatraal meisje is blijkt ook uit de schrijfstijl. Dina flapt eruit wat ze denkt. Soms confronterend, soms ook met humor en overdrijving. Sommige pagina’s van het boek tonen het dagboek van Dina. Op deze pagina’s staat een bladzijde met lijntjes uit een schrift afgedrukt. Hierop staat in een schuingedrukt ‘handschrift’ wat Dina in haar dagboek geschreven heeft. Dit versterkt het idee dat Dina je in vertrouwen neemt en haar persoonlijke gedachtes met je deelt. De letters op deze bladzijden zijn rood van kleur. Ook is er soms een (roze/rood gekleurde) afbeelding van een schaduwpoppetje. De afbeeldingen refereren aan een scene uit het boek en zijn vooral illustratief.

Leeftijdsadvies

Het boek 'Dina is terug' is geschikt voor kinderen vanaf tien jaar. Tienjarigen zijn bezig de wereld om hen heen te ontdekken. Zij lezen graag over kinderen die al ouder zijn en hen vertellen hoe de wereld er uitziet. Tienjarigen zijn op zoek naar de verschillen tussen hun eigen wereld en die van anderen. Zij ontdekken dat er meer is dan alleen de mening van hun ouders en willen zelf bepalen waar zij zich thuis bij voelen. Zo hebben de vrienden/gezinnen die Dina leert kennen ieder hun eigen achtergrond en daarmee ook hun eigen verhaal. Dina moet daarbinnen haar eigen weg zien te vinden, terwijl zij ook geconfronteerd wordt met wat haar ouders belangrijk vinden. Naast deze zoektocht, naar wie je bent en hoe je wilt zijn, krijgt Dina te maken met andere tienerproblemen, zoals onzekere verliefdheden en onderlinge jaloezie. Kinderen van tien leven zich graag in deze emoties in.

Verder spelen in dit boek een aantal grote thema’s rol, een zoals het verlies van een kind, een dreigende echtscheiding of een depressie. Kinderen van tien jaar oud kunnen de thema’s in dit boek aan omdat zij zich (tot op zekere hoogte) kunnen verplaatsen in de gevoelens en gedachten van anderen. Daarbij krijgen de thema’s in het boek op een gegeven moment een andere lading. Bijvoorbeeld  als duidelijk wordt dat sommige problemen tijdelijk van aard zijn of dat volwassenen, zelfs na een verlieservaring, ook  weer in staat zijn het leven weer op te pakken. Dit maakt dat jongere kinderen de zwaardere thema’s van dit boek minder snel als te belastend zullen ervaren.

Daar komt bij dat het boek ook luchtige, vrolijke onderdelen bevat en aansluit bij wat tieners van nu belangrijk vinden. Zo chat en sms’t Dina regelmatig met haar vrienden en ben je als lezer getuige van deze conversaties. Dat emoties en situaties in het boek uitvergroot worden, spreekt tienjarigen juist aan. Omdat deze uitersten in emoties voor hen zo herkenbaar zijn, willen zij niet dat deze subtiel in het verhaal verwerkt staan.

Jullie mening

Ook leuk

Boek 10+ JR

De GVR

De GVR

De GVR

Meer weten...

Boek 10+ JR

Voor altijd samen, amen

Voor altijd samen, amen

Voor altijd samen, amen

Meer weten...

TV & Film 10+ JR

Taarten van Abel

Taarten van Abel

Taarten van Abel

Meer weten...

Kleurplaten!

Kleur hier je favoriete televisiekarakter.
Start met kleuren