Productie-detail

Diefstal op de Oriënt Express

Diefstal op de Oriënt Express

Boek VANAF 9 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
5 waarderingen

Een beruchte dief wil de wereldberoemde "Sluier van het Licht" bruidsjurk stelen, lukt het om veilig Instanbul te bereiken?

Thea Stilton. De Wakkere Muis. Leesboek. ?14,95. 978-90-8592-172-1. 224. 2011.

Beschrijving inhoud

Thea Stilton, de zus van de beroemde Geronimo, is verslaggeefster van de krant De Wakker Muis. Ze mag voor de krant meereizen met de beroemde Oriënt Express, maar omdat ze vastzit in een sneeuwstorm stuurt ze de Thea Sisters in haar plaats. Op de Oriënt Express bevindt zich de legendarische, meest kostbare bruidsjurk ter wereld "de Sluier van Licht". Deze jurk is eindelijk teruggevonden en wordt met de Oriënt Express terug naar Instanbul gebracht. Maar de "Acrobaatdief" heeft aangekondigd de jurk te stelen, iedereen is op hun hoede en de bewaking zeer streng. Komt de "de Sluier van Licht" veilig aan in Instanbul?

Er zijn veel hoofdpersonen, eerst al de vijf Thea Sisters met allemaal hun eigen unieke karakter. Omdat de Sisters op zoek naar een potentiële dief passeren ook veel medereizigers de revue, wie is verdacht? Het kleine dikke, rechthoekige boek heeft een stevige kaft van geplastificeerd karton. Op de voorkant zie de vijf Thea Sisters op de Oriënt Express. In het boek staan op elke bladzijde illustraties. Soms is een situatie in het boek uitgebeeld in een illustratie over 1 of zelfs 2 bladzijdes. Bijzonder is dat veel woorden extra benadrukt doordat ze anders geschreven/gekleurd zijn. Zo is het woord film vormgeven door filmtape-letters, of worden geluiden (Bam!) groot weergegeven. Er komen regelmatig moeilijke woorden (cycloonbestendige, superluxueuze, chiffon)  voorbij  die niet uitgelegd worden. Ook zijn er soms moeilijke zinnen te lezen (bv. De trein doorkliefde de nacht met flinke vaart). Ook uitdrukkingen uit andere talen komen voorbij (roaring twenties, voilà, gare de l'est).

Er komen zeer regelmatig geschiedenisfeiten voorbij die in aparte secties extra toegelicht worden. Dit maakt het boek naast een spannend verhaal ook informatief. De lezer wordt direct aangesproken door de schrijver (Thea Stilton) en ook zijn er regelmatig aanwijzingen en vragen te zien om de lezer te laten nadenken over wie de eventuele dief kan zijn. Je wordt dus als lezer extra aangespoord om de gedachtengang van de Thea Sisters goed te volgen. Humor uit zich in het gepraat van de meiden maar ook in de vorm van taalhumor ("wat is er aan de poot?", BK'ers (Bekende Knagers) i.p.v. BN'ers).

Leeftijdsadvies

Het boek is geschikt voor kinderen om zelf te lezen vanaf 9 jaar. Naast een spannend avontuur is het ook een informatief boek. Hier krijgen 9-jarigen steeds meer behoefte aan. De Thea Sisters zijn echte modemeisjes en houden van tutten. Dit past goed bij de leef- en belevingswereld van een 9-jarige omdat mode voor hen steeds belangrijker onderwerp wordt. Ook spelen beroemdheden in het boek een belangrijke rol (de Sisters kijken hier tegenop), ook een onderwerp dat aansluit bij een 9-jarige. Een negenjarige zal ook goed in staat zijn de teksten zelf te lezen omdat hun technisch leesniveau veelal op het hoogte niveau is. Het is een informatief boek dat deels in de fantasiewereld afspeelt maar ook weer realistisch is omdat er geschiedenisfeiten worden gepresenteerd.

Bijzonderheden

Op het einde van het boek wordt nog extra informatie gegeven over bepaalde historische plaatsen/gebeurtenissen die langs zijn gekomen. Ook zijn er knutselopdrachten te vinden maar ook recepten, quizzes en andere spelletjes/puzzels.

Jullie mening

Meer van Thea Stilton

Boek 9+ JR

Thea Sisters - Muizinnig Doeboek

Thea Sisters - Muizinnig Doeboek

Thea Sisters - Muizinnig Doeboek

Meer weten...

Ook leuk

TV & Film 9+ JR

My Parents are Aliens

My Parents are Aliens

My Parents are Aliens

Meer weten...

TV & Film 9+ JR

Ben 10 Alien Force

Ben 10 Alien Force

Ben 10 Alien Force

Meer weten...

Boek 9+ JR

De flat van Fatima

De flat van Fatima

De flat van Fatima

Meer weten...