Productie-detail

De wilde heks 2: De boodschap van de valk

De wilde heks 2: De boodschap van de valk

Boek VANAF 9 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
2 waarderingen

Clara wordt opnieuw ondergedompeld in de magische wereld, waarin niets is wat het lijkt. Zal ze zichzelf en haar vrienden kunnen beschermen?

Lene Kaaberbøl. Lannoo. Leesboek. €13,99. 9789401423977. 216. 2015.

Beschrijving inhoud

Het boek De wilde heks: de boodschap van de valk vertelt het verhaal over Clara, een - zo oogt het - heel gewoon meisje. Niemand op haar moeder en beste vriend Oscar na weet echter dat ze een wilde heks is. Hierdoor komt ze al snel in bizarre situaties terecht. Zo eist een torenvalk op wel een heel bijzondere manier zijn aandacht op en overleven zij en Oscar ter nauwer nood een aanval van meeuwen. Dan verdwijnen Oscar en zijn hond plots. Clara beseft dat er maar één ding op zit, alleen zij kan haar beste vriend redden.

Dit boek is het tweede deel van de serie. Toch kun je het verhaal ook zonder deel 1 te lezen makkelijk volgen. In een sneltreinvaart wordt alle noodzakelijk informatie gegeven. Dit frist tevens je geheugen op, mocht het al even geleden zijn dat je het eerste boek las. Het verhaal bevat veel open vragen die lange tijd onbeantwoord blijven en daardoor de spanning opbouwen.

Leeftijdsadvies

Qua leef- en belevingswereld sluit het boek De wilde heks: de boodschap van de valk aan bij kinderen vanaf de leeftijd van 9 jaar. Het boek bevat namelijk de nodige sarcasme: ‘voor haar telt de tijd van de natuur, niet die van een of andere kookwekker’ en hier en daar ook wat figuurlijk taalgebruik: ‘alsof ik een heel doos punaises had ingeslikt’. Dit zorgt voor een diepere laag in het verhaal, waardoor het ook voor oudere kinderen aantrekkelijk om te lezen zal zijn.

Mening recensent

Clara wordt door de schrijfster neergezet als een heel gewoon meisje. Je gaat al snel met haar meeleven omdat ze al haar bedenkingen en hersenspinsels direct met de lezer deelt. Dit zorgt dat je je makkelijk met haar als karakter kan identificeren. Haar omgeving lijkt sterkt op dat van veel kinderen in deze tijd. Ook Clara heeft gescheiden ouders, zo praat ze over haar ‘vakantievader’, omdat ze hem vooral in de vakanties ziet. Ook toont het boek diverse complexe gevoelens, waaronder heimwee, teleurstelling en schuldgevoelens. Niet eenvoudig om mee om te gaan, maar daardoor juist ontzettend fijn en herkenbaar voor veel jonge lezers. Jezelf zijn ondanks de mening van anderen is een prachtige onderliggende boodschap. Dit boek is het lezen zeker waard!

 

DanielleDeze recensie is geschreven door Daniëlle Steijaert. Daniëlle is leerkracht op een basisschool. Ze vindt het een uitdaging om kinderen te laten ervaren dat lezen behalve leuk, ook erg leerzaam en ontspannend kan zijn. De mediaproducten die ze voor Mediasmarties recenseert gebruikt ze regelmatig in haar lessen.

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 9+ JR

Lemonade Mouth

Lemonade Mouth

Lemonade Mouth

Meer weten...

TV & Film 9+ JR

Ik voel, ik voel wat jij niet voelt

Ik voel, ik voel wat jij niet voelt

Ik voel, ik voel wat jij niet voelt

Meer weten...

TV & Film 9+ JR

Bibi & Tina: jongens tegen de meiden

Bibi & Tina: jongens tegen de meiden

Bibi & Tina: jongens tegen de meiden

Meer weten...