Productie-detail

De verschrikkelijke meneer Gom heeft een plan

De verschrikkelijke meneer Gom heeft een plan

Boek VANAF 9 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
4 waarderingen

Wanneer de verschrikkelijke Meneer Gom een hond dreigt te vergiftigen komt Polly in actie. Zal het haar lukken hem te stoppen?

Andy Stanton. Mattias De Leeuw. Lannoo. Leesboek. 9,99. 9789401447584. 190. 2017.

Beschrijving inhoud

Het boek De verschrikkelijke meneer Gom vertelt het verhaal over een afschuwelijke griezel die midden in de stad woont. Niemand durft bij hem in de buurt te komen. Zijn huis is een ware zwijnenstal, maar zijn tuin is de mooiste, groenste en bloemigste tuin van de hele stad. Op een dag komt er een vrolijke en speelse hond in de stad wonen die erg van ravotten in tuinen houdt. Hij drijft Meneer Gom tot het uiterste. Zal het kleine meisje Polly Meneer Gom kunnen overtuigen om voor één keer het juiste te doen?

In dit boek spelen de grof geschetste zwart-wit tekeningen een even grote rol als de tekst. Ze wisselen het verhaal af en zijn her en der verspreid over de bladspiegel te vinden. Dit zorgt, naast de erg beeldend geschreven tekst, dat het verhaal nog meer gaat leven. Sommige woorden zijn door een groter en opvallender lettertype extra geaccentueerd. Ze springen uit de tekst. De alwetende verteller neemt je mee in de wereld van Meneer Gom. Je leest wat hij je vertelt én wat hij hardop denkend per ongeluk met je deelt. Het boek is dan ook met veel humor geschreven.

Leeftijdsadvies

Qua leef- en belevingswereld sluit het boek De verschrikkelijke meneer Gom heeft een plan aan bij kinderen vanaf de leeftijd van 9 jaar. Vanaf deze leeftijd zullen de kinderen steeds beter begrip krijgen van de humor en dubbelzinnige woordspelingen die in het boek zijn gebruikt. Ook zullen zij de spelfouten die in het taalgebruik van sommige karakters zijn gemaakt doorzien, hierdoor krijgt het verhaal meer betekenis.

Mening recensent

Zodra ik het boek opensla zijn de leerlingen en ik vanaf de eerste bladzijde verloren. Met veel enthousiasme en een spannende intonatie introduceer ik het karakter Meneer Gom in mijn klas. Een aantal kinderen beginnen al te griezelen. Wanneer ik de tekeningen laat zien wordt er gegniffeld om die gekke Meneer Gom, die niet eens de moeite heeft genomen zijn bed in elkaar te zetten. ‘Wat een vreselijk lelijke en rare man’, merkt een van de leerlingen op. Het boek vraagt hen een moeilijke som uit te rekenen alvorens ze een zich een voorstelling maken van de bijzonder mooie tuin. Dit is een van de verrassende verhaalwendingen die op spannende momenten voor een grappige twist zorgen. Als ik het boek na een paar bladzijdes op een hoogtepunt dichtklap klinkt er een zucht door de klas. ‘Gaan we echt niet verder lezen juf?’, wordt er gevraagd. Je begrijpt het enthousiasme om het boek zelf te gaan lezen was reuze groot.

 

DanielleDeze recensie is geschreven door Daniëlle Steijaert. Daniëlle is leerkracht op een basisschool. Ze vindt het een uitdaging om kinderen te laten ervaren dat lezen behalve leuk, ook erg leerzaam en ontspannend kan zijn. De mediaproducten die ze voor Mediasmarties recenseert gebruikt ze regelmatig in haar lessen. Lees op de Mediasmarties recensentenpagina meer over onze recensenten. 

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 9+ JR

Mensjesrechten

Mensjesrechten

Mensjesrechten

Meer weten...

App 9+ JR

Duifkopter

Duifkopter

Duifkopter

Meer weten...

Boek 9+ JR

De verschrikkelijke Meneer Gom en de Peperkoekmiljonair

De verschrikkelijke Meneer Gom en de Peperkoekmiljonair

De verschrikkelijke Meneer Gom en de Peperkoekmiljonair

Meer weten...