Productie-detail

De verschrikkelijke Meneer Gom en de Peperkoekmiljonair

De verschrikkelijke Meneer Gom en de Peperkoekmiljonair

Boek VANAF 9 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0 waarderingen

Alex de Peperkoekmiljonair leert zijn echte vrienden kennen.

Andy Stanton Mattias De Leeuw. Lannoo. Leesboek. €9,99. 9789401449250 . 192. 2018.

Beschrijving inhoud

Het boek ‘De verschrikkelijke Meneer Gom en de Peperkoekmiljonair’ vertelt het verhaal over een jong meisje Polly dat zich op een dag vreselijk verveelt. Ze mist haar trouwe vriend John de hond. Dan verschijnt er plots een vreemd figuurtje. Dit blijkt Alex te zijn, een klein rijk peperkoekmannetje. Alex probeert vrienden te maken, in de voor hem nieuwe stad, door een groot feest te organiseren. Ondertussen smeden Meneer Gom en winkelier Willem een gemeen plannetje. Met een slimme list stelen ze al zijn geld. Zijn de vrienden die Alex heeft gemaakt echte vrienden en zullen ze hem helpen?

In dit boek maak je kennis met heel wat vreemde inwoners van het stadje Lamme Giemel. Alle karakters en gebeurtenissen worden sterk uitvergroot, wat voor hilarische taferelen zorgt. Deze worden door de tekst sterk neergezet door woorden die zijn vergroot. Daardoor springen ze letterlijk uit de tekst. Dit zorgt voor veel dynamiek in het verhaal. Ook het vele aantal, soms kleine, tekeningen dragen hieraan bij. Ze zijn heerlijk beeldend, waardoor het verhaal echt gaat leven.

Leeftijdsadvies

Qua leef- en belevingswereld sluit het boek ‘De verschrikkelijke Meneer Gom en de Peperkoekmiljonair’ aan bij kinderen vanaf de leeftijd van 9 jaar. Vanaf deze leeftijd zullen kinderen de humor inzien van gebeurtenissen die een beetje onrealistisch zijn. Bijvoorbeeld wanneer een raceauto door de kamers van een landhuis crost. Daarnaast zullen ze beseffen dat het taalgebruik van Polly niet altijd correct is. Zo zegt ze: ‘… en ik wil je heulemaal nooit niet uitlachen.’ Dit benadrukt haar jonge leeftijd en maakt het juist erg herkenbaar.

Mening recensent

Wat ontzettend fijn is aan dit boek is dat het niet uitmaakt als je het eerste deel niet hebt gelezen. Het is een volledig nieuw verhaal, waardoor je beide boeken ook als het ware in de verkeerde volgorde zou kunnen lezen. De kinderen in mijn klas smullen van het verhaal. Ze bestempelen het boek als ‘grappig’, ‘spannend, als blijkt dat meneer Gom wéér iets gemeens van plan is’ en ‘leuk dat hij vieze dingen doet’. Als kinderen ergens iets van houden dan is het wel van dingen die eigenlijk niet horen. Meneer Gom is het toonbeeld van alles wat niet mag en niet kan, dat maakt het voor kinderen fantastisch om te lezen. Los daarvan draagt het boek bij aan een stukje normen en waarden. Je leert dat het een misopvatting is dat je door geld en indruk te maken vrienden krijgt. Wanneer de Peperkoekmiljonair al zijn geld verliest, is hij ineens gewoon Peperkoek. Hoe dat voelt en wat voor effect het heeft wordt prachtig in dit boek neergezet.

Ps. De bonuslijstjes achter in het boek zijn echt een cadeautje!

DanielleDeze recensie is geschreven door Daniëlle Steijaert. Daniëlle is leerkracht op een basisschool. Ze vindt het een uitdaging om kinderen te laten ervaren dat lezen behalve leuk, ook erg leerzaam en ontspannend kan zijn. De mediaproducten die ze voor Mediasmarties recenseert gebruikt ze regelmatig in haar lessen.

Trefwoorden

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 9+ JR

X-Factor

X-Factor

X-Factor

Meer weten...

TV & Film 9+ JR

Mijn opa de bankrover

Mijn opa de bankrover

Mijn opa de bankrover

Meer weten...

TV & Film 9+ JR

Monte Carlo

Monte Carlo

Monte Carlo

Meer weten...