Productie-detail

De verjaardag van Gijs

De verjaardag van Gijs

Boek VANAF 4 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1 waarderingen

Gijs mag voor zijn verjaardag taartjes gaan kopen bij de bakker. Maar Flop de hond trekt te hard aan zijn riem, waardoor alle taartjes op de grond vallen.

Harrie Geelen. Querido. Prentenboek. 978-904-510-554-3. 32. 2007.

Beschrijving inhoud

Als Gijs jarig is mag hij een verjaardagfeestje geven. Als mama struikelt over het verjaardagscadeau, kan ze niet naar de bakker om taartjes te kopen. Gijs mag samen met zijn hond Flop taartjes gaan kopen bij de bakker. Maar op de terugweg waait en regent het hard en Flop begint aan de riem te trekken als hij een kat ziet. Gijs laat per ongeluk alle taartjes op de grond vallen en komt huilend en met lege handen thuis. Gelukkig is zijn moeder niet boos en mag Gijs gewoon weer opnieuw taartjes gaan halen. En dit keer loopt de mevrouw van de bakker voor de zekerheid even mee terug.

Het betreft een boek met een grote, vierkante omslag, een geplastificeerde voorkant en papieren pagina’s. Iedere pagina in het boek bevat een prent en een deel van het verhaal. De tekst wordt boven de afbeelding weergegeven en bevat korte zinnen. Moeilijke woorden ontbreken en de tekst is erg beschrijvend. De taartjes worden bijvoorbeeld uitvoerig beschreven voor ze door Gijs gekocht worden. Op de voorzijde van het boek zijn Gijs en Flop te zien. Ze lopen door de regen richting de bakker; Gijs heeft geld in zijn handen om taartjes mee te kunnen kopen. In illustraties wordt er gebruik gemaakt van schilderkunst. Tussenkleuren vloeien geleidelijk in elkaar over en er is weinig sprake van diepte in de afbeeldingen.

Leeftijdsadvies

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. De hoofdpersoon van dit boek Gijs is een kleuter die zelfstandig dingen beleefd. Hij is jarig en gaat zelf naar de bakker om taartjes te halen. Hij neemt zijn hond mee en mag zelfs al met echt geld betalen. Deze context sluit aan bij de belevingswereld van vierjarigen. Op deze leeftijd hebben kinderen een warme relatie met volwassenen. Zij zijn nog erg belangrijk voor hen, als een veilige thuishaven. Aan de andere kant verlangen kinderen op deze leeftijd naar meer zelfstandigheid. Zij willen graag laten zien hoe groot ze al zijn. Dit sluit goed aan bij de gebeurtenissen in het verhaal. Gijs loopt zelfstandig naar de bakker en kiest zelf welke taartjes hij leuk of lekker vindt. Als het later op straat mis gaat komt hij huilend thuis, waar zijn moeder er voor hem is en hem troost. Hierna krijgt hij nogmaals de kans om er zelf voor te zorgen dat er taartjes voor zijn feestje komen. De waarde van deze gebeurtenissen sluiten aan bij de belevingswereld van vierjarigen.

In het boek komt ook het thema rekenen (met name tellen) aan bod. De taartjes bij de bakker worden geteld en zo komt de doos steeds voller. Als de doos later op de grond valt en Flop van de taartjes begint te eten, worden het steeds minder. Mama en papa delen een taartje, omdat mama vindt dat papa te dik wordt. Toch koopt Gijs stiekem een extra taartje voor zijn vader, die hij dan maar snel in de keuken moet opeten als mama niet kijkt. Op deze manier biedt het verhaal de (voor)lezer veel kansen om tot tellen te komen.

Jullie mening

Ook leuk

Boek 4-7 JR

De fijnste plek van de wereld

De fijnste plek van de wereld

De fijnste plek van de wereld

Meer weten...

Boek 4+ JR

Mijn papa is op jouw mama

Mijn papa is op jouw mama

Mijn papa is op jouw mama

Meer weten...

TV & Film 4+ JR

K3 Dierenhotel (2014)

K3 Dierenhotel (2014)

K3 Dierenhotel (2014)

Meer weten...