Productie-detail

De Smoezels vieren een verjaardag

De Smoezels vieren een verjaardag

Boek VANAF 5 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0 waarderingen

De Smoezels wonen op de vuilnisbelt van Stinkstad, samen met hun draakje Vuurkontje. Maar wat is dat? Vuurkontje ligt stilletjes voor zijn hok.

Erhard Dietl. Erhard Dietl. De Vier Windstreken. prentenboek. ?13,95. 9789051162370. 28. 2012.

Beschrijving inhoud

De Smoezels zijn groene wezentjes die wonen op de vuilnisbelt van Stinkstad, samen met hun draakje Vuurkontje. Maar wat is dat? Vuurkontje ligt stilletjes voor zijn hok. Wat is er met hem aan de hand? De Smoezels besluiten een Smoezelfeest voor hem te organiseren. Lukt het ze Vuurkontje weer op te vrolijken? 

Dit grote prentenboek, met een rechthoekig formaat, heeft een harde kaft met papieren pagina’s. De prenten omvatten een groot deel van de pagina’s en laten de fantasiewereld van de Smoezels zien. Er is veel te zien: draken, rondslingerende visgraten, autobanden, vuilnis en muisjes die in een leeg blikje rondvaren in de drek. Ook is er een slinger en een kindermobile gemaakt van oude sokken.  

Leeftijdsadvies

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf vijf jaar. Kinderen van vijf jaar spreekt het aan om verhalen te lezen over werelden die niet bestaan (fantasie). Zij vinden het leuk als situaties overdreven of afwijkend van de realiteit worden weergegeven. In het boek staan allerlei kenmerken van de Smoezels vermeld. Zo eten de Smoezels rotte visgraten, bonbons van gestampte wormen en maken ze een vloerkleed van vuilniszakken. Ook vieren ze hun verjaardag wanneer ze maar willen. Verder genieten vijfjarigen er van als in een boek met taal wordt geëxperimenteerd. In dit boek komen woordgrapjes voor (de draak Vuurkontje of de Chinese meisjesdraak die Barbie Pangang heet) en worden woorden steeds weer herhaald die kinderen op deze leeftijd grappig vinden. Denk aan “Slijmerig slijk en tenenkaas” als stopwoord of het woord ‘stink’ dat aan veel woorden wordt toegevoegd (superstinksoep, stinksokken). Ook zijn grapjes over scheten altijd een succes. Bijvoorbeeld als het draakje een reuzenschetenkussen cadeau krijgt. In het boek is een onderdeel van het verhaal in rijm. Ook bevat het boek een verjaardagslied voor Draakje. Kinderen houden van vijf spreekt dit aan. Net als het feit dat het de Smoezels en de draken uiteindelijk lukt Vuurkontje weer blij te maken. Dit positieve eind neemt de opgebouwde spanning in het boek weer weg.

Bijzonderheden

De Smoezels vieren een verjaardag is ook verkrijgbaar als app. 

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 5+ JR

De Smurfen - Daar is de lente!

De Smurfen - Daar is de lente!

De Smurfen - Daar is de lente!

Meer weten...

TV & Film 5+ JR

101 Dalmatiërs

101 Dalmatiërs

101 Dalmatiërs

Meer weten...

Game 5+ JR

Holle Bolle Big

Holle Bolle Big

Holle Bolle Big

Meer weten...