Productie-detail

De Smoezels en de nieuwe oppas

De Smoezels en de nieuwe oppas

Boek VANAF 5 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1 waarderingen

De Smoezelkinderen zijn heel anders dan normale kinderen. Ze stinken heel erg en eten stinksoep. Dan komt mevrouw Boender oppassen.

Erhard Dietl. Erhard Dietl. De Vier Windstreken. Prentenboek. €13,95. 9789051163025. 24. 2013.

Beschrijving inhoud

De Smoezels en de nieuwe oppas is een verhalend prentenboek. Het verhaal is een fantasieverhaal over de superstinkende Smoezels. Wanneer de ouders van de Smoezelkinderen naar Stinkstad moeten, komt er een oppas. Maar de Smoezelkinderen zijn heel anders dan andere kinderen. De oppas weet dit alleen niet.

Het boek is het tweede boek in de reeks over de Smoezels. Het eerste deel heet De Smoezels vieren een verjaardag. Het boek bevat humor die op verschillende manieren naar voren komt. Zo zijn er verschillende woordgrappen in het boek terug te vinden: wanneer de oppas gezonde groentesoep maakt zeggen de Smoezels dat dit maar linke soep is, mevrouw Boender boent alles schoon en de Smoezels zijn maar smoezelige wezens. Ook zijn de Smoezels zelf grappige fantasiewezentjes. Ze zijn groen, hebben een grote neus en hoorntjes. Voor en achter in het boek wordt er uitgelegd wat een Smoezel is. Zo wordt er verteld dat Smoezels zich nooit wassen, dat ze gek zijn op afval en dat ze graag dansen in modderplassen. Dit geeft kinderen een leuk beeld over de gekke gedragingen van de Smoezels. 

Leeftijdsadvies

Kinderen vanaf 5 jaar vinden dingen die afwijkend of ongewoon zijn humoristisch. De Smoezels houden van viezigheid en doen dingen die normale kinderen niet mogen doen. Daarom zullen kinderen dit leuk vinden aan de Smoezels. Ook een vertekening van de werkelijkheid in de illustraties wordt humoristisch gevonden. Zo zijn de Smoezels fantasiefiguren in een normale wereld en worden dieren in het verhaal op menselijke wijze afgebeeld. In de illustraties zijn bijvoorbeeld bijen te zien die hoedjes dragen en de muizen en kikkers imiteren de Smoezels in hun gedrag. Ook het spelen met woorden is iets wat vijfjarigen aanspreekt. Zo worden woorden als 'stink', 'smoezel' en 'slijmerig slijk en tenenkaas' vaak herhaald, wat plezier bij kinderen opwekt.

Leeftijdsadvies: Vanaf 5 jaar

Jullie mening

Meer van Sam Schoffel

App 7+ JR

Sam Schoffel

Sam Schoffel

Sam Schoffel

Meer weten...

Ook leuk

Boek 5+ JR

Pluk van de Petteflet

Pluk van de Petteflet

Pluk van de Petteflet

Meer weten...

TV & Film 5+ JR

De Club van Sinterklaas en de Pietenschool

De Club van Sinterklaas en de Pietenschool

De Club van Sinterklaas en de Pietenschool

Meer weten...

TV & Film 5+ JR

Popey

Popey

Kleurplaten!

Kleur hier je favoriete televisiekarakter.
Start met kleuren