Productie-detail

De Slodderwolven draaien door

De Slodderwolven draaien door

Boek VANAF 4 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0 waarderingen

De Sloddervossen worden erg snel boos en dan gaan ze ruzie maken. Maar dat verandert als ze iemand tegenkomen die nog sneller boos wordt dan zij...

David Melling. Tim Gladdines. Veldboeket Lektuur Uitgeverij. Prentenboek. ?12,95. 978-905-247-447-2. 32. 2010.

Beschrijving inhoud

De Sloddervossen bereiden zich met andere dieren uit het bos voor om een toneelstuk op te voeren. Ze zijn druk bezig met het maken van de kostuums en decorstukken als er onenigheid ontstaat over het dragen van het drakenpak. Sloddervos Wroet wil niet langer de staart van het pak zijn, hij zegt dat het stinkt daar achterin. De Sloddervossen beginnen ruzie te maken en worden steeds kwader en kwader, totdat het hele drakenpak kapot gaat. Nu worden de andere dieren ook kwaad en sturen de Sloddervossen naar huis. Daar wacht een klein schaapje op hen, die heel lief lijkt, maar achteraf erg bazig is en heel boos kan worden. De Sloddervossen zien nu dat het helemaal niet leuk is als iemand boos tegen je doet. Ze besluiten terug te gaan naar de andere dieren en zetten een spetterende voorstelling op de planken.

Het boek (groot, oblong formaat) heeft een geplastificeerde voorkant met papieren pagina’s. In het boek wordt er gebruik gemaakt van tekenkunst en expressief kleurgebruik. De prenten zijn veelal verdeeld over twee pagina’s. Ook één prent per pagina komt voor en soms zijn er meerdere illustraties op een bladzijde afgebeeld. De prenten vullen het verhaal aan en gaan zo nu en dan zelfs verder dan de tekst. Zo is op een serie illustraties te zien hoe een Slodderwolf een mep met een tak krijgt van het schaapje, terwijl hierover in de tekst geen woord te vinden is. Emoties van de personages worden goed zichtbaar afgebeeld en het lettertype van de tekst is afwisselend in grootte en leesrichting.

Leeftijdsadvies

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. In dit verhaal komen veel personages aan bod. Kinderen van 4 jaar kunnen hun aandacht meer verdelen over deze verschillende personages en houden bovendien van verhalen met vermenselijkte dieren als karakters. Thema’s als vriendschap en emoties komen uitvoerig aan bod. De Slodderwolven ontdekken dat boos zijn op anderen helemaal niet zo leuk is, doordat ze dit zelf van de andere kant ervaren als het schaapje boos tegen hen doet. Zij maken hierdoor een psychologische ontwikkeling door en besluiten zichzelf te beheersen en niet boos te worden als ze zich ergeren of ongeduldig worden. Bij kinderen van 4 jaar ontwikkelt het geweten zich, waardoor sociale regels aangeleerd worden en de verschillen tussen mensen duidelijker naar voren komen. Dit boek sluit hierbij aan vanwege de ontwikkeling van de Sloddervossen.

De manier van tekstgebruik sluit tevens aan bij kinderen met een leeftijd van 4 jaar. Zij kunnen door hun opbouwende (en opgebouwde) leeservaringen steeds langere teksten aan. De zinnen in het boek zijn meestal lange, samengestelde zinnen met voegwoorden. Ook het lettertype van de tekst wisselt af in grootte en leesrichting. Als het boek zelf gelezen wordt (i.p.v. te worden voorgelezen) wordt het een interessante beleving voor de iets oudere kinderen. Kinderen van 5 jaar zullen genieten van de inhoud van de tekst en kunnen nog meer lachen om de humor die dit boek hen zal bieden.

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 4+ JR

Mina Moes

Mina Moes

Mina Moes

Meer weten...

TV & Film 4+ JR

Yoohoo & Friends

Yoohoo & Friends

Yoohoo & Friends

Meer weten...

Boek 4+ JR

Het grote Rijksmuseum voorleesboek

Het grote Rijksmuseum voorleesboek

Het grote Rijksmuseum voorleesboek

Meer weten...