Productie-detail

De lieve boze wolf

De lieve boze wolf

Boek VANAF 5 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0 waarderingen

Iedereen vindt wolf lief, maar hij wil een grote boze wolf zijn. Lukt dit hem?

Julie Blind. Michaël Derullieux. Clavis. Prentenboek. €14,95. 9789044821192. 28. 2013.

Kenmerken

  • Prentenboek
  • Sprookje
  • Grote boze wolf
  • Fantasie
  • Zelfacceptatie

Beschrijving inhoud

Dit sprookje gaat over een lieve wolf die een boze stoere wolf wil zijn. Op een nacht maken zijn kinderen hem wakker omdat ze enorme honger hebben. Papa wolf heeft geen zin, maar gaat toch naar buiten, de kou in, om eten te zoeken. Hij komt malse hapjes tegen, zoals een konijn, een geitje, en een rendier (van de kerstman). Toch eet hij de dieren na hun smeekbedes niet op. Hij vindt het te zielig omdat ze, net als hij, voor anderen aan het zorgen zijn. De dieren vertellen de wolf dat ze hem erg vriendelijk vinden. Maar de wolf wil niet vriendelijk zijn. ‘Ik ben een grote boze wolf’ zegt hij keer op keer. Als de wolf vervolgens bij een bakkerij komt, vlucht de bakker weg. De wolf laat wat geld achter, koopt lekkere broodjes en taartjes en trakteert op de terugweg het rendier, het geitje en het konijn. Als de dieren nogmaals benadrukken hoe lief de boze wolf is, neemt hij dit uiteindelijk van ze aan. Tot hij weer thuis is. Want als zijn kinderen hem dan vragen of hij de bakker heeft opgegeten antwoordt hij: ‘Tuurlijk’, ‘ik ben de grote boze wolf, is het niet?’

De lieve boze wolf is een rechthoekig prentenboek met een harde kaft en pagina’s van papier. Op de verschillende pagina’s staan grote en kleine kleurrijke illustraties die de scènes van het verhaal tonen. Ook laten de tekeningen de verschillende emoties van de dieren zien. Emoties zoals het belang van warmte en genegenheid voor elkaar en het (leren) accepteren van wie je bent. Kinderen spreekt dit aan omdat zij aan de ene kant graag klein en geborgen willen zijn, maar ook groot willen worden en zichzelf en de wereld willen ontdekken. De spannende situaties in het boek (die toch steeds goed aflopen) en de relativering dat de wolf zo slecht nog niet is, helpen kinderen hierbij.

Leeftijdsadvies

Het prentenboek is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar oud. Dit omdat zij houden van fantasieverhalen over dieren die zich als mensen gedragen. De emoties in het boek, zoals angst, veiligheid, zelfacceptatie en blijdschap, zijn herkenbaar voor een vijfjarige. Ook kan een vijfjarige begrijpen dat papa wolf doet alsof hij een grote boze wolf is, maar dat eigenlijk niet is. Vijfjarigen lezen graag spannende verhalen, mits ze er niet bang van worden. Het chronologische verhaal, de herhaling van de scènes, het (lieve) gedrag van de wolf en de goede afloop in een kort tijdsbestek, dragen hieraan bij. Qua taalontwikkeling hebben vijfjarigen al een goede basisuitrusting. Dit maakt dat zij de soms wat langere zinnen en gevarieerde woorden in het boek goed kunnen duiden. Tot slot genieten vijfjarigen van humor, helemaal als deze over poep gaat. Om de steeds terugkerende uitspraak van papa wolf ‘alle keutels nog aan toe’ zullen zij dus vast moeten lachen.

Mening recensent

Een lief sprookje, met sfeervolle winterse illustraties, waarin nu eens geen gruwelijkheden plaatsvinden, maar zorgzaamheid voor elkaar de boventoon voert. Kinderen kunnen met dit boek voluit meeleven met de personages en tegelijkertijd genieten van het spannende verhaal: hoe gaat papa wolf aan eten voor zijn kinderen komen nu hij geen boze wolf is, maar dit wel wil zijn?

 

NienkeDeze recensie is geschreven door Nienke. Nienke zet zich in voor kinderen/gezinnen die jeugdhulp krijgen. Ze leest graag kinderboeken en volgt de ontwikkelingen op het gebied van mediawijsheid, taalontwikkeling en leesbevordering. Lees op de Mediasmarties recensentenpagina meer over onze recensenten.

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 5+ JR

Tijl Uilenspiegel

Tijl Uilenspiegel

Tijl Uilenspiegel

Meer weten...

TV & Film 5+ JR

Sinterklaas en de Pepernoten Chaos

Sinterklaas en de Pepernoten Chaos

Sinterklaas en de Pepernoten Chaos

Meer weten...

Boek 5+ JR

Mee met de Pakjesboot

Mee met de Pakjesboot

Mee met de Pakjesboot

Meer weten...

Kleurplaten!

Kleur hier je favoriete televisiekarakter.
Start met kleuren