Productie-detail

De Kronieken van de kroon III - De schaduwtroon

De Kronieken van de kroon III - De schaduwtroon

Boek VANAF 11 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
3 waarderingen

Carthya is in oorlog met zijn buurtlanden en strijdt om onafhankelijk te blijven. Welke prijs zal hiervoor moeten worden betaald?

Jennifer A. Nielsen. Uitgeverij Lannoo (Unieboek). Leesboek. ?14,99. 9789401415194. 336. 2015.

Kenmerken

  • Leesboek 
  • Oorlogsverhaal 
  • Diepere vriendschappen/relaties 
  • Complex taalgebruik 
  • Geen illustraties 

Beschrijving inhoud

Het boek De shaduwtroon vertelt het verhaal over koning Jaron, die in zijn jonge leven al veel heeft meegemaakt. Hij heeft gevochten voor zijn leven en voor zijn land Carthya en is daardoor in het verleden een aantal keer door het oog van de naald gekropen. Het gevecht blijkt echter nog niet ten einde wanneer de oorlog uitbreekt. De omringende landen Gelyn, Mendenwal en Avenia lijken een verbond te hebben gesloten en vallen vanuit verschillende hoeken Carthya aan. Koning Jaron probeert het hoofd koel te houden en de juiste keuzes te maken. Zal dit leiden tot een grootse overwinning of zal Carthya genadeloos worden afgeslacht?

Dit boek is het derde deel van de razend spannende serie De kronieken van de kroon. Ondanks dat het een vervolg is op de eerder uitgebrachte delen, staat het verhaal voldoende op zichzelf. In dit verhaal gebeurt het onvermijdelijke en raakt Carthya toch in staat van oorlog. Welke prijs zal moeten worden betaald en hoe blijft de schade beperkt? Is tijd, lef en liefde daadwerkelijk de sleutel tot succes?

Je beleeft dit verhaal vanuit het perspectief van koning Jaron. Zijn karakter, maar ook dat van andere personen in het boek, maakt een psychologische groei door. Zo leiden gebeurtenissen bij hem tot inzichten over keuzes die zijn vader ooit maakte. Het taalgebruik is complex. Het verhaal bestaat namelijk vooral uit samengestelde zinnen en er komen moeilijke woorden voor als ‘diplomatiek’ en ‘legendarisch’. De sarcastische uitspraken geven het boek een komische draai.

Leeftijdsadvies

Qua leef- en belevingswereld sluit het boek De schaduwtroon aan bij kinderen vanaf de leeftijd van 11 jaar. Vanaf deze leeftijd zullen kinderen direct na de eerste bladzijde geboeid zijn door het intrigerende leven dat koning Jaron leidt. Hij raakt opnieuw verzeild in een gevaarlijk avontuur. De spanning loopt hoog op en hij komt voor moeilijke dilemma’s te staan. Als lezer kom je terecht in een wereld waarin onmogelijke keuzes, confronterende dreigementen en gekozen strategieën het verschil maken tussen leven en dood. Durf jij het aan?

Mening recensent

Ik heb bij het lezen van dit boek werkelijk op het uiterste puntje van mijn stoel gezeten. Het leest heel vlot, is razend spannend en niet te voorspellen. Voor iedere jonge lezer die van een beetje avontuur houdt is dit boek een aanrader. De moed, durf en slimme zetten van de jonge koning Jaron zijn bewonderenswaardig. Uiteindelijk lijkt het tij lijkt te keren en er gloort een sprankje hoop aan de horizon. Niets is echter minder waar... zal dit dan echt het einde betekenen?

 


DanielleDeze recensie is geschreven door Daniëlle Steijaert. Daniëlle is leerkracht op een basisschool en geeft dit jaar les aan groep 4. Ze vindt het een uitdaging om kinderen te laten ervaren dat lezen behalve leuk, ook erg leerzaam en ontspannend kan zijn. De mediaproducten die ze voor Mediasmarties recenseert gebruikt ze regelmatig in haar lessen. Lees op de Mediasmarties recensentenpagina meer over onze recensenten.

Jullie mening

Ook leuk

Boek 11+ JR

Garmanns straat

Garmanns straat

Garmanns straat

Meer weten...

Boek 11+ JR

De Kronieken van de kroon I - De Verdwenen Prins

De Kronieken van de kroon I - De Verdwenen Prins

De Kronieken van de kroon I - De Verdwenen Prins

Meer weten...

TV & Film 11+ JR

Bakugan Strijdige Strijders: Nieuw Vestroia

Bakugan Strijdige Strijders: Nieuw Vestroia

Bakugan Strijdige Strijders: Nieuw Vestroia

Meer weten...