Productie-detail

De Kronieken van de kroon II - Koning op de Vlucht

De Kronieken van de kroon II - Koning op de Vlucht

Boek VANAF 11 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
4 waarderingen

Welke dappere lezer doorziet op tijd het gevaarlijke plan van koning Jaron?

Jennifer A. Nielsen. Uitgeverij Lannoo (Unieboek). Leesboek. ?14,99. 9789401418386. 336. 2014.

Kenmerken

  • Leesboek
  • Koning, vriendschappen, vijanden, keuzes
  • Moeilijk taalgebruik
  • Geen illustraties

Beschrijving inhoud

Het boek Koning op de vlucht vertelt het verhaal over koning Jaron. Hij komt voor een moeilijke, zo niet onmogelijke keuze te staan, wanneer hij ontdekt dat zijn land Carthya in groot gevaar is. Er wordt een aanslag op zijn leven gepleegd en hij realiseert zich dat het leger van zijn vijanden zijn land snel volledig zal verwoesten. Niemand in zijn koninkrijk lijkt het naderende onheil echter op te merken en Jaron moet kiezen tussen het onmogelijke of het onaanvaardbare. Hij realiseert zich het belang van het hebben van goede vrienden, maar wie is zijn vriend en wie zijn vijand? Zal hij zijn leven moeten opgeven om zijn koninkrijk te kunnen redden, of maakt hij de juiste keuzes en is er toch nog een uitweg?

Dit boek is het tweede deel van een driedelige serie genaamd De kronieken van de kroon. Toch staat het verhaal ook voldoende op zichzelf. Dankzij een plattegrond van het koninkrijk en de gebieden die eraan grenzen, kun je je als lezer gemakkelijk een beeld vormen van het verhaal. Verder zijn er geen afbeeldingen in het verhaal opgenomen. Het boek grijpt je aan vanaf de eerste zin, waarin je leest dat Jaron wellicht wordt vermoord. Vanaf dan is de toon gezet en roept iedere zin alleen maar meer vragen op, waardoor je als lezer erg meeleeft met de situatie waarin Jaron verzeilt raakt. Verder geven de diepzinnige uitspraken en beeldspraak het verhaal een diepere betekenis. Dit zorgt er tevens voor dat het taalgebruik relatief moeilijk is.

Leeftijdsadvies

Qua leef- en belevingswereld sluit het boek Koning op de vlucht aan bij kinderen vanaf de leeftijd van 11 jaar. Vanaf deze leeftijd zullen kinderen veel bewondering hebben voor Jaron. Hij is met uitstek een hele dappere koning die probeert zijn emoties de baas te zijn. Hij stelt het welzijn van zijn volk boven dat van hem en dat is erg dapper. De keuzes die Jaron moet maken en die telkens het verschil tussen leven en dood bepalen, maken het verhaal bloedstollend spannend. Maar wanneer het einde van het boek nadert vallen alle ontbrekende antwoorden als puzzelstukjes in elkaar.

Lees ook De Kronieken van de Kroon I - De Verdwenen Prins 

DanielleDeze recensie is geschreven door Daniëlle Steijaert. Daniëlle is leerkracht op een basisschool en geeft dit jaar les aan groep 4. Ze vindt het een uitdaging om kinderen te laten ervaren dat lezen behalve leuk, ook erg leerzaam en ontspannend kan zijn. De mediaproducten die ze voor Mediasmarties recenseert gebruikt ze regelmatig in haar lessen. Lees op de Mediasmarties recensentenpagina meer over onze recensenten.

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 11+ JR

Dus ik ben JR.

Dus ik ben JR.

Dus ik ben JR.

Meer weten...

Website alle

Kinderpodcasts

Kinderpodcasts

Kinderpodcasts

Meer weten...

TV & Film 11+ JR

Radeloos

Radeloos

Radeloos

Meer weten...