Productie-detail

De krijtjes staken

De krijtjes staken

Boek VANAF 6 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0 waarderingen

Teun zoekt naar zijn krijtjes. Maar wat is dat? Een hele stapel brieven. Wat willen zijn krijtjes hem vertellen?

Drew Daywalt. Oliver Jeffers. De Fontein. Prentenboek. ?13,99. 9789026136757. 40. 2015.

Kenmerken

  • Prentenboek 
  • Emoties 
  • Denken buiten kaders 
  • Felle kleuren 
  • Zilveren Griffel 2015

Beschrijving inhoud

Het prentenboek De krijtjes staken vertelt het verhaal over Teun die, wanneer hij zijn krijtjes zoekt, een heel stapeltje brieven ontdekt. Iedere kleur heeft een brief naar hem geschreven met een nadrukkelijke vraag, verzoek of wens. Zo hoopt het rode krijtje op een beetje rust, wil paars dat er netjes binnen de lijntjes wordt gekleurd, zegt beige niet altijd tweede keus te willen zijn, oppert zwart om niet alleen de lijntjes met hem te tekenen en claimt wit ook wel eens gezien te willen worden. Zal Teun de kleurtjes tegemoet kunnen komen en een oplossing verzinnen die hen tevreden stelt?

Zodra je het boek openslaat wordt je als lezer direct met de probleemsituatie geconfronteerd. De krijtjes zijn hun eigen leven gaan leiden en brengen hun mening duidelijk naar voren. Dit prikkelt de fantasie. De illustraties spelen hierbij een belangrijke rol omdat ze de boodschap weerspiegelen die iedere brief voor Teun heeft. Zo wordt het verhaal niet alleen in tekst maar ook in beeld neergezet. De emoties, zoals boos, teleurgesteld of verdrietig, spelen een centrale rol en geven het verhaal meer diepte en betekenis.

Leeftijdsadvies

Qua leef- en belevingswereld sluit het prentenboek De krijtjes staken aan bij kinderen vanaf de leeftijd van 6 jaar. Vanaf deze leeftijd hebben kinderen kennis van de kleuren die de voorwerpen en de omgeving om hen heen doorgaans hebben. Het lezen van dit prentenboek zal hun bewustzijn hierin vergroten en hen prikkelen buiten de doorsnee kaders te gaan denken.

Dit prentenboek is bekroond met een Zilveren Griffel 2015.

Mening recensent

'Waarom…?' is misschien wel de meest gestelde vraag door jonge kinderen aan hun ouders. Tja, en leg maar eens uit waarom gras altijd groen is. Ieder kritisch denkend kind stelt bij de meest vanzelfsprekende dingen vraagtekens. En laat ons eerlijk zijn, wij als volwassenen zouden soms ook best eens wat kritischer mogen stilstaan bij al die dingen die zo gewoon zijn geworden. Dit prentenboek prikkelt met uitstek het denken buiten kaders. Het doet mij enorm denken aan het lied ‘flowers are red’. Dit nummer gaat over een schooljuf die zegt: "there’s a way things should be," waarmee ze aangeeft dat haar leerling de bloemen niet zomaar een andere kleur mag geven. Maar, als je er nu over nadenkt, waarom eigenlijk niet?

 


DanielleDeze recensie is geschreven door Daniëlle Steijaert. Daniëlle is leerkracht op een basisschool en geeft dit jaar les aan groep 4. Ze vindt het een uitdaging om kinderen te laten ervaren dat lezen behalve leuk, ook erg leerzaam en ontspannend kan zijn. De mediaproducten die ze voor Mediasmarties recenseert gebruikt ze regelmatig in haar lessen. Lees op de Mediasmarties recensentenpagina meer over onze recensenten.

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 6+ JR

Nick Hits

Nick Hits

Nick Hits

Meer weten...

TV & Film 6+ JR

Turbo

Turbo

TV & Film 6+ JR

Phantom Boy

Phantom Boy

Phantom Boy

Meer weten...