Productie-detail

De koning gaat uit varen

De koning gaat uit varen

Boek VANAF 7 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0 waarderingen

De koning gaat uit varen. Welke dieren mogen er allemaal mee op het schip?

Koos Meinderts. Annette Fienieg. Rubinstein. Voorleesboek. ?6,95. 9789047617167. 2014.

Kenmerken

  • Voorleesboek
  • Repeteerverhaal
  • Kleurrijke illustraties 
  • Veel verschillende personages 

Beschrijving inhoud

Koning leeuw gaat uit varen, maar hij gaat niet alleen. Hij heeft twintig sterke roeiers nodig. Twee aan twee komen allerlei dieren aan boord van het schip, waaronder de katten Snuf en Snuit, de schapen Slim en Sloompie en de beren Boris en Bert. Waar zal het schip van de koning naar toe gaan?

De koning gaat uit varen is een boekje dat bij de Gouden boekjes-reeks hoort. Dat is te zien aan de gouden rand. Het is een dun vierkant boekje met een kartonnen omslag en papieren bladzijden. Op elke pagina is een grote prent te zien die aansluit op de enkele regels tekst. De prenten bevatten veel felle kleuren. Het boekje is op rijm geschreven en af en toe worden er voor jonge kinderen redelijk moeilijke woorden gebruikt, zoals ‘op de valreep’, ‘sloep’, en ‘ongeduldig’. Deze woorden worden niet uitgelegd, maar dat is ook niet per se nodig om het verhaal te begrijpen. In het boek komen meerdere hoofdpersonen voor. Elke bladzijde gaat weer over een andere diersoort. De dieren hebben grappige namen. Zo heten de hazen bijvoorbeeld Haas en Repje, de olifant en giraffe heten Dik en Dun en de apen Pep en Kokkie. De dieren in het boek gedragen zich als mensen; ze kunnen praten en hebben kleding aan. De koning gaat uit varen is een repeteerverhaal. Op elke bladzijde stappen weer twee dieren aan boord van de sloep, totdat de boot helemaal vol is.

Leeftijdsadvies

Repeteerverhalen en platen met vrolijke kleuren zijn doorgaans zeer aantrekkelijk voor jonge kinderen vanaf 2 jaar. Doordat De koning gaat uit varen geschreven is op rijm en geen duidelijke hoofdpersoon heeft, is dit boekje geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Ook zal het taalgebruik, met de woordgrapjes in de namen van de dieren niet altijd begrijpelijk zijn voor kinderen jonger dan deze leeftijd.

 

DesiDeze recensie is geschreven door Desi Kamp. Desi werkt als leerkracht op een basisschool en leest graag boeken. Haar voorkeur gaat uit naar romantische verhalen en detectives en de boeken van Madeleine Wickham. Ook gaat ze graag naar de bioscoop. Lees op de Mediasmarties recensentenpagina meer over onze recensenten.

Jullie mening

Ook leuk

Website 7-12 JR

Kinderen voor Kinderen

Kinderen voor Kinderen

Kinderen voor Kinderen

Meer weten...

TV & Film 7+ JR

Carlitos droomt van voetbal

Carlitos droomt van voetbal

Carlitos droomt van voetbal

Meer weten...

Boek 7+ JR

Bonjour France

Bonjour France

Bonjour France

Meer weten...