Productie-detail

De kleine piraat

De kleine piraat

Boek VANAF 4 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
2 waarderingen

De kleine piraat haalt de ene na de andere buit binnen, schatkisten vol. Toch zou hij wel eens wat anders willen. Hij besluit om wat meer een praatje met de mensen te maken.

Silke Brix. Kirsten Boie. De Vier Windstreken. Prentenboek. ?13,95. 9789051162493. 28. 2012.

Beschrijving inhoud

De kleine piraat heeft een moeilijk leven. Iedere dag kijkt hij vanaf zijn schip uit naar schepen om te beroven. Buit na buit haalt hij binnen, schatkisten vol. Toch zou hij wel eens wat anders willen. Hij besluit om voortaan wat vriendelijker te werk gaan, zodat hij meer een praatje met de mensen kan maken. Helaas werkt zijn nieuwe aanpak niet.  

De kleine piraat is een groot, rechthoekig prentenboek met een omslag van stevig karton. De prenten in het boek zijn geplaatst op een witte achtergrond. In, onder of naast de prent staat steeds een deel van het verhaal opgenomen. De prenten bevatten veel details en vullen zo het verhaal verder in beelden aan. Bijvoorbeeld dat de kleine piraat met zijn skateboard, over de loopplank, van het ene naar het andere schip suist.

Leeftijdsadvies

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf vier jaar. Zij houden er van om te lezen over een hoofdpersoon die ongeveer dezelfde leeftijd heeft als zij en zich gedraagt als een eigenzinnige en ondeugende kleuter. Vierjarigen vinden het daarbij leuk dat de kleine piraat superieur is aan andere volwassenen. Het lukt hem om in zijn eentje de volwassenen op de andere schepen te overvallen en een buit te veroveren. Tegelijkertijd is de kleine piraat ook nog maar een kwetsbaar kind. Hij kan maar met moeite zijn schatkisten tellen en heeft behoefte aan anderen om hen heen. Dit sluit aan bij de emoties van vierjarigen die aan de ene kant graag heel zelfstandig willen zijn, maar tegelijkertijd ook nog een sterke behoefte hebben aan een warme relatie met volwassenen. Ook ontwikkelt het geweten van kinderen zich in deze fase, waardoor zij zich goed kunnen voorstellen dat de kleine piraat met het overvallen van andere schepen geen vrienden maakt. Omdat vierjarigen dit begrijpen vinden zij het mooi als de hoofdpersoon een ontwikkeling in het boek doormaakt. Hiervoor zijn ook andere personages nodig, zoals de man die de kleine piraat op een gegeven moment ontmoet en hem een andere kijk op het leven biedt. Vierjarigen zijn in staat om hun aandacht over de verschillende personages in een boek te verdelen en zich in een ieder in te leven. Hoewel kinderen de diepere boodschap van de man waarschijnlijk nog niet helemaal kunnen duiden, staan vierjarigen wel steeds meer open voor boeken met een wat meer filosofisch karakter.

Bijzonderheden

De kleine piraat is ook verkrijgbaar als app.

Jullie mening

Ook leuk

Boek 4+ JR

Gompelemikkie!

Gompelemikkie!

Gompelemikkie!

Meer weten...

Boek 4+ JR

Sprookjes en verhalen

Sprookjes en verhalen

Sprookjes en verhalen

Meer weten...

Boek 4+ JR

Wolvenkinderen

Wolvenkinderen

Wolvenkinderen

Meer weten...