Productie-detail

De gevaarlijke reis

De gevaarlijke reis

Boek VANAF 4 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0 waarderingen

De dienaar volgt de belangrijke brief van de koning naar Amerika. Een zware tocht door het oerwoud, de woestijn en de oceaan.

Max Velthuijs. Leopold. Prentenboek. €13,95. 978-902-585-580-2. 40. 2009.

Beschrijving inhoud

Koning Leo schrijft een brief naar zijn beste vriend in Amerika. De raadsheer stelt voor de brief per post te versturen, omdat dat veel sneller is dan de brief persoonlijke te brengen. Maar de dienaar (Krokodil) vertrouwt het niet en volgt de brief naar Amerika. Hij moet daarvoor door het oerwoud, door de woestijn en vechten tegen de haaien. De dienaar geeft niet op en rust niet totdat de brief is aangekomen in Amerika. Uiteindelijk wacht hem een beloning.

Het boek 'De gevaarlijke reis' heeft een harde kartonnen kaft en papieren pagina's. Op de voorkant staat de dienaar met zijn fiets in het oerwoud. Aan de binnenkant staat op iedere pagina een stukje tekst en een illustratie die aansluit bij het verhaal. Zo lees je dat de dienaar haaien en monsters verjoeg. Op de illustraties zie je de dienaar die vecht tegen de haai. De illustraties zijn afwisselend een halve pagina groot of zijn beeldvullend. De illustraties die een halve pagina beslaan lijken op schilderijtjes, omdat ze zijn omring door een brede rand. Er wordt gebruik gemaakt van primaire en secundaire kleuren, die in elkaar overvloeien.

Leeftijdsadvies

'De gevaarlijke reis' is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Kinderen van vier jaar lezen graag over gebeurtenissen die spannend zijn, zoals de reis die de dienaar naar Amerika maakt. Daarnaast spreekt een verhaal over een dier (krokodil) dat zich gedraagt als een mens kinderen van deze leeftijd aan. Kinderen van vier zijn meer met hun eigen wereld (thuis, school) bezig, dan met andere landen. Beschrijvingen van andere landen zijn voor hen vaak nog te abstract, omdat zij er zich onvoldoende een beeld van kunnen vormen, afgezet tegen hun eigen leefwereld. Kinderen vanaf een jaar of zes gaan zich pas echt voor andere landen en culturen interesseren. Het land Amerika wordt een aantal keer genoemd in het boekje. Kinderen zullen niet begrijpen dat het Vrijheidsbeeld bij Amerika hoort. Kinderen vanaf 4 jaar interesseren zich voor de natuur. Het oerwoud, de bergen, de woestijn en de oceaan waar de dienaar door heen moet zal de kinderen in dit boek aanspreken. Door de chronologische volgorde is het verhaal voor kinderen van 4 jaar goed te volgen. Nadat de dienaar de brief helemaal naar Amerika heeft gevolgd komt hij uiteindelijk weer veilig thuis, dit aspect is belangrijk voor kinderen van deze leeftijd.

Bijzonderheden

Het boek is door het CPNB geselecteerd als een van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2012.

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 4+ JR

Adriaan

Adriaan

Adriaan

Meer weten...

App 4+ JR

Kenny

Kenny

TV & Film 4+ JR

Snoopy en Charlie Brown: De Peanuts Film

Snoopy en Charlie Brown: De Peanuts Film

Snoopy en Charlie Brown: De Peanuts Film

Meer weten...

Kleurplaten!

Kleur hier je favoriete televisiekarakter.
Start met kleuren