Productie-detail

De flat van Fatima

De flat van Fatima

Boek VANAF 9 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
7 waarderingen

Als Fatima uit haar huis dreigt te worden gezet, komen de kinderen uit de flat haar te hulp. Als boze buurman Blanckensteijn het maar niet ontdekt.

Janneke Schotveld. Annet Schaap. Van Holkema & Warendorf. Leesboek. ?12,50. 9789047510895. 140. 2010.

Beschrijving inhoud

Het is zomervakantie en Karel (een meisje dat eigenlijk Carolien heet) is met haar moeder verhuisd naar een grauwe flat in een achterstandswijk. Haar ouders zijn gescheiden, want haar vader werd verliefd op een andere vrouw. Nu kunnen ze niet meer in hun mooie oude huis wonen aan de andere kant van de stad. Terwijl de moeder van Karel vooral verdrietig is, besluit Karel de flat eens nader te verkennen. Zo raakt ze bevriend met de andere kinderen uit de flat: Sami, Raja en Hafid. Het zijn kinderen van verschillende nationaliteiten die in hun leven al heel wat meegemaakt hebben.

In de flat woont ook een oudere vrouw, Fatima. De kinderen komen graag bij haar over de vloer en eten van de lekkere hapjes die zij maakt. Tot er op een dag een brief van de gemeente komt waarin staat dat Fatima niet langer in haar huis mag blijven wonen. De kinderen besluiten Fatima te helpen. Ze brengen haar spulletjes naar een leegstaande kelderbox en verstoppen Fatima daar. Ook gaan ze een feest organiseren in de flat. Van het verdiende geld willen ze een nieuw huis voor Fatima kopen. Maar dat zeggen ze er vooral niet bij. Er is namelijk een mopperende buurman  (buurman Blanckensteijn) die hen steeds in de gaten houdt en wil weten wat ze allemaal uitspoken. Daarom zeggen de kinderen dat de opbrengst voor de nieuwe speeltuin is.

Ondertussen gaat het met Karel steeds beter. Ze realiseert zich dat haar eigen problemen maar klein zijn in vergelijking met die van de kinderen uit de flat. Ze beleeft spannende avonturen en leert van de verschillende culturen die ze ontmoet. En dan is de dag van het feest en wordt Fatima door de burgemeester ontdekt in de kelder. Moet Fatima nu de flat verlaten?

Het boek heeft een harde voorkant met op de voorkant een vrolijke illustratie. Op de afbeelding zijn de hoofdpersonen van het boek te zien. Ze zijn ergens naar toe op weg, de zon schijnt en de omgeving is groen. Op de achtergrond is de flat zichtbaar. De illustratie laat zien dat de omgeving bruist (het gezelschap maakt vaart) en kleurrijk is. Je ziet een kind op rolschaatsen die een buggy duwt en een Turkse vrouw die bij een blank meisje achterop de fiets zit. In het boek staan bij ieder hoofdstuk een paar zwart-witte pen-illustraties opgenomen. Deze illustraties laten het verhaal in beelden zien.

Leeftijdsadvies

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf negen jaar oud. Kinderen van negen kunnen steeds meer een maatschappelijk onderwerp, zoals de multiculturele samenleving, duiden. Het spreekt kinderen van negen daarbij aan dat de hoofdpersoon in het boek voor een probleem komt te staan, namelijk het regelen van een huis voor Fatima. Ze vinden dit spannend en lezen graag hoe het probleem uiteindelijk opgelost wordt. Daarbij vinden kinderen van negen een boek aantrekkelijk als de hoofdpersoon dingen durft die zij zelf niet zouden durven. Bijvoorbeeld dat de kinderen Fatima verstoppen in de kelderbox of dat ze met de wethouder in gesprek durven te gaan.

Kinderen van negen zijn tevens in staat om de problemen en emoties van de verschillende personages te kunnen duiden. Ook voelen zij zich aangetrokken tot de beschrijving van de diepere vriendschappen die ontstaan. Kinderen van negen jaar krijgen immers, net als Karel, steeds hechtere vriendschappen en zullen zich hierin herkennen.

Negenjarigen vinden het verder fijn als een boek realistisch is. Tegelijkertijd mag een boek voor hen ook nog wel wat afwijken van het ware leven. Zo zullen deze kinderen het nog geen probleem vinden dat de personages wat zwart- wit (en daardoor soms wat karikaturaal) worden geschetst. Zo is het in het boek volkomen duidelijk welke personages goed zijn en welke niet. Negenjarigen vinden deze benadering prettig omdat het hen duidelijkheid geeft. Ze kunnen zich zo goed identificeren en voelen zich betrokken bij de personages die het beste met Fatima voor hebben. Ook geeft deze benadering kinderen de ruimte om de ontwikkeling van de hoofdpersoon te kunnen volgen. Zij leven mee met het meisje Karel, die vanuit een verdrietige situatie in de flat komt te wonen, maar door de vriendschappen die ze opdoet een nieuwe kijk op het leven krijgt.

Kinderen van negen vinden het tot slot prettig als een verhaal met illustraties wordt ondersteund. Ook is de voorkant voor hen belangrijk bij de keuze van een boek. De voorkant toont dat het boek geen zware ondertoon heeft, maar juist een positieve boodschap.

Bijzonderheden

Het boek is door het CPNB geselecteerd als een van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2012.

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 9+ JR

Monster House

Monster House

Monster House

Meer weten...

TV & Film 9+ JR

Black Beauty

Black Beauty

Black Beauty

Meer weten...

TV & Film 9+ JR

Fantastic Mr. Fox

Fantastic Mr. Fox

Fantastic Mr. Fox

Meer weten...