Productie-detail

De dominee van Dreutelen

De dominee van Dreutelen

Boek VANAF 6 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1 waarderingen

Een dominee met dyslexie, dat is een vreemd idee. Toch is anders dan anders, soms ook gewoon oké.

Roald Dahl. Q. Blake. Fontein. Leesboek. ?17,50. 9789026105371. 24. 2008.

Kenmerken

  • Fictief
  • Dyslexie, woorden
  • Dominee

Beschrijving inhoud

Het boek De dominee van Dreutelen vertelt het verhaal over een jongen genaamd Robert Stok die op jonge leeftijd last had van woordblindheid. Toen hij hiervan genezen was en normaal kon lezen en schrijven kreeg hij werk aangeboden als dominee in een ander dorp. Dit maakte hem erg zenuwachtig en tijdens een vreselijke nacht vol piekeren en zorgen knapte er iets in zijn hersenen, waardoor hij opnieuw last kreeg deze merkwaardige kwaal. Wanneer hij met iemand stond te praten, zochten zijn hersenen onbewust het belangrijkste woord uit de zin en draaiden het om. Was deze nieuwe dominee daadwerkelijk stapelgek, of was er iets anders aan de hand?

Dit boek vertelt een verhaal over dyslexie en vertelt op een bijzondere manier hoe de hersenen van iemand met dyslexie omgaan met woorden en zinnen. Zo kan een woord als ‘trap’ ineens worden uitgesproken als ‘part’ en wordt ‘droom’ plotseling ‘moord’. De tekst is geschreven in een groot lettertype en is daardoor makkelijk leesbaar. Wel bevat het verhaal moeilijke en ouderwetse woorden, zoals geestelijk, voorspoedig en vroom.

Leeftijdsadvies

Qua leef- en belevingswereld sluit het boek De dominee van Dreutelen aan bij kinderen vanaf de leeftijd van 6 jaar. Vanaf deze leeftijd zullen kinderen erg moeten lachen om de gekke uitspraken van de dominee die grappige situaties opleveren. Daarnaast zullen zij begrip krijgen voor mensen die dyslexie hebben en zich beter in hun situatie kunnen verplaatsen.

 


DanielleDeze recensie is geschreven door Daniëlle Steijaert. Daniëlle is leerkracht op een basisschool en geeft dit jaar les aan groep 4. Ze vindt het een uitdaging om kinderen te laten ervaren dat lezen behalve leuk, ook erg leerzaam en ontspannend kan zijn. De mediaproducten die ze voor Mediasmarties recenseert gebruikt ze regelmatig in haar lessen. Lees op de Mediasmarties recensentenpagina meer over onze recensenten.

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 6+ JR

Marmaduke

Marmaduke

Marmaduke

Meer weten...

TV & Film 6+ JR

Karaoke Kids

Karaoke Kids

Karaoke Kids

Meer weten...

TV & Film 6+ JR

Baas In Eigen Bos 1 (Open Season)

Baas In Eigen Bos 1 (Open Season)

Baas In Eigen Bos 1 (Open Season)

Meer weten...