Productie-detail

Dat gaat mis, Mees!

Dat gaat mis, Mees!

Boek VANAF 6 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0 waarderingen

Als de ouders van Mees weg moeten bedenkt hij een plan. Hij gaat het huis schoonmaken, maar dat gaat helemaal mis!

Jan Paul Schutten. Wilbert van der Steen. Kluitman. Leesboek. ?9,95. 9789020694222. 45. 2013.

Kenmerken

  • Leesboek
  • Voor kinderen met dyslexie
  • Oppas, schoonmaken, oplossingen
  • Korte zinnen
  • Gekleurde illustraties

Beschrijving

De ouders van Mees moeten weg, daarom komt Roos oppassen. Als ze verstoppertje spelen, komt Roos vast te zitten in de kast. Mees hoort haar niet roepen, want de muziek staat te hard. Hij denkt dat Roos naar huis is gegaan. Papa en mama hadden gezegd dat hij braaf moest zijn. Daarom besluit Mees dat hij het huis gaat schoonmaken, dat vinden papa en mama vast braaf. Helaas gaat het helemaal mis, echt alles wordt nat! Hoe moet hij dit nou weer oplossen? En waar is Roos toch? 

Het boek Dat gaat mis, Mees! heeft een harde kaft en 45 bladzijden. Het taalgebruik is eenvoudig. Er worden geen moeilijke woorden gebruikt en de zinnen zijn kort. Het boek is geschreven op avi-niveau M3. Elke pagina heeft tenminste één afbeelding. De afbeeldingen hebben felle kleuren en vullen het verhaal aan. Af en toe staat er een spreekballon in de afbeelding, waardoor je via de afbeelding te weten komt wat er gezegd wordt. Het boek bevat humor doordat Mees veel onhandige dingen doet, terwijl hij het goed bedoelt. Als lezer weet je al dat het mis gaat, maar Mees heeft dat zelf nog niet in de gaten. Zo laat hij bijvoorbeeld de kraan lopen als hij sop gemaakt heeft en gebruikt hij veel te veel zeep bij het schoonmaken. Dat gaat mis, Mees! is speciaal geschreven voor kinderen met dyslexie. Het boek is geschreven in een bijzonder lettertype. Bij veel standaard lettertypen lijken de letters veel op elkaar om één geheel te vormen. Voor kinderen met dyslexie is dit juist extra moeilijk omdat ze letters snel door elkaar halen. In dit boek is er een nieuw lettertype gebruikt, waarbij de letters juist niet op elkaar lijken. Hierdoor worden ze minder snel gedraaid, gespiegeld of verwisseld. Daarnaast zit er tussen de verschillende regels meer witruimte, waardoor meer rust gecreëerd wordt. Door deze aanpassingen is het boek voor kinderen met dyslexie gemakkelijker te lezen.

Leeftijdsadvies

Dat gaat mis, Mees! is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Het boek is speciaal geschreven voor beginnende lezers met dyslexie. Er worden geen moeilijke woorden gebruikt, de zinnen zijn kort en de letters zijn groot. Dit boek is geschikt voo kinderen vanaf 6 jaar, omdat ze vanaf deze leeftijd leren lezen. Verder zullen kinderen van 6 jaar zich goed kunnen inleven in het verhaal. Ook zij krijgen wel eens te maken met een oppas. Verder vinden kinderen van 6 jaar het leuk om volwassenen te helpen. Ze zullen begrijpen dat Mees dat ook echt probeert, ook al loopt het uit de hand. 

Jullie mening

Ook leuk

Website 6+ JR

Bamboeclub

Bamboeclub

Bamboeclub

Meer weten...

TV & Film 6+ JR

Belle en het Beest

Belle en het Beest

Belle en het Beest

Meer weten...

TV & Film 6+ JR

Supernick

Supernick

Supernick

Meer weten...