Productie-detail

Aadje Piraatje

Aadje Piraatje

Boek VANAF 3 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1 waarderingen

Aadje Piraatje is een jongetje die samen met zijn vader en een heleboel andere piraten op een piratenschip woont waar hij allerlei avonturen beleeft.

Marjet Huiberts. Gottmer Uitgevers Groep. Prentenboek. 14,95. 978-902-574-468-7. 48. 2009.

Beschrijving inhoud

Het prentenboek "Aadje Piraatje" vertelt het verhaal over een jongen genaamd Aadje Piraatje die samen met zijn vader op een piratenschip woont. Opgroeien op zee is echter lang niet zo eenvoudig als het lijkt. Zo leert Aadje Piraatje zwemmen in de zee, leert hij schildpaddensoep te eten, krijgt hij heimwee naar zijn moeder, verlangt hij erg naar een huisdier én moet hij op een dag in bad. Deze onderwerpen komen naar voren in de vijf vrolijke verhalen die dit boek bevat.

Dit prentenboek heeft een rechthoekige vorm en een omslag van stevig karton. Het is een verhalend boek dat zich afspeelt in het hier en nu. De tekst is geschreven op rijm (met als structuur abcb) en af en toe worden de cursief gedrukte zinnen meerdere malen herhaald. Hier en daar komen er ook moeilijke woorden in het verhaal voor zoals demonstreren, rum en lekkernij. Verder is er sprake van een verteller die een groot deel van het verhaal vertelt. De soepel lopende tekst laat zich echter moeiteloos voorlezen en neemt maar een klein deel van het boek in beslag. Het overgrote deel wordt opgevuld met gedetailleerde illustraties. De illustraties bevatten overwegend zwarttinten met rood en blauw als steunkleuren. Ze ondersteunen de tekst, maar bevatten geen perspectief en de achtergrond is weggelaten. Alleen een oplettende lezer zal opmerken dat er een zeemeeuw is die op elke afbeelding te zien is en de avonturen van Aadje Piraatje nauwlettend volgt.

Leeftijdsadvies

Qua leef- en belevingswereld sluit het prentenboek "Aadje Piraatje" aan bij kinderen vanaf de leeftijd van 3 à 4 jaar. Kinderen in deze leeftijd zullen zichzelf herkennen in het karakter van Aadje Piraatje. Hij is van nature erg nieuwsgierig, een tikkeltje eigenwijs en stelt regelmatig vragen. Aadje Piraatje en zijn vader zijn de belangrijkste karakters die in ieder verhaal prominent aanwezig zijn. Verder bevat het prentenboek in de tekst veel herhaling, dit zal kinderen in deze leeftijdscategorie erg aanspreken. Ook bevat het herkenbare onderwerpen zoals het volgen van zwemles en het krijgen van een huisdier. De humor komt naar voren in de grappige avonturen die Aadje Piraatje beleeft, zoals wanneer zijn vader voor aap speelt omdat Aadje zo graag een huisdier wil.

Bijzonderheden

Aadje Piraat won verschillende prijzen

  • Zilveren Griffel
  • Vlag & Wimpel van de Penseeljury
  • Is bekroond als een van de Best Verzorgde Boeken

Jullie mening

Ook leuk

App 3+ JR

Suus & Luuk: Sinterklaas

Suus & Luuk: Sinterklaas

Suus & Luuk: Sinterklaas

Meer weten...

TV & Film 3+ JR

Shaun het Schaap: de film

Shaun het Schaap: de film

Shaun het Schaap: de film

Meer weten...

TV & Film 3+ JR

Charlie en Lola

Charlie en Lola

Charlie en Lola

Meer weten...